24.01.2021 | 17:09
”Мутри, вън” като предизборен слоган на Радев за втори мандат
Няма конфигурация, при която БСП да не подкрепи Румен Радев, червената партия е по-слаба без него
”Президентът Румен Радев изпълни своя мандат успешно. Той защитаваше промяната, която беше основен мотив на неговата кампания, това е най-големият му успех. И я защити по най-естествения начин – като застана на страната на гражданите. Особено, когато гражданите поискаха промяна в настоящия модел на управление, той твърдо излезе и ги подкрепи с вдигнат юмрук и фразата ”Мутри, вън”, каза Слави Василев и добави, че това би бил един много добър предизборен слоган.

„Мандатът на г-н Радев е пълен провал. Той не успя да бъде обединител на нацията и посредник в диалога между различните политически сили“, коментира Михаил Кръстев пред БНР, но уточни, че ако дългосрочната цел на президента е била да остане в политиката и да остави следа, мандатът му може да се определи като успешен, тъй като държавният глава е успял да бъде в центъра на събитията:

„И продължава да бъде в този център и в настоящата кампания за парламентарни избори, където президентът не би трябвало да има чак толкова силна роля. Очевидно Радев има политически амбиции, далеч надхвърлящи тези на държавен глава и на втори мандат. Предстои да видим дали дългоочакваният му политически проект ще бъде осъществен“.

Според Слави Василев симбиозата между БСП и Радев е успешна и заяви, че би се изненадал, ако се яви като кандидат за втори мандат с подкрепата на друга партия:  „Няма конфигурация, при която БСП да не подкрепи Румен Радев, защото анализите сочат, че той е харесван президент. Очевидното е, че БСП без Радев е по-слаба“.

„Хипотезата, че Радев ще се яви на изборите за президент без подкрепата на БСП, е абсолютно невъзможна от гледна точка на неговото избиране“, смята Михаил Кръстев. Той уточни, че дали БСП ще подкрепи Румен Радев е друг въпрос, който ще се реши според политическата обстановка във времето, когато ще се проведат президентските избори:

„Ако се стигне до избори две в едно през есента, очевидно Радев и БСП ще са си взаимно изгодни и те ще успеят да постигнат баланс в отношенията си, за да се явят заедно. Ако се стигне до ситуация, в която БСП е на власт, нища чудно подкрепата за Румен Радев да не е толкова твърда“. Кръстев открои Илияна Йотова като едно от ярките политическите остриета на БСП.

Двамата анализатори определиха като грешка на държавния глава пропуска му да представи подготвения от него и екипа му проект за промяна в Конституцията:

„Българските граждани заслужават, когато някой иска да променя основния закон, да заяви какво желае да променя в него. Незряло е проекти за конституция да се съхраняват в шкафчета и да се чака удобният момент за тяхното изваждане в подходяща политическа обстановка. Когато има идея и има проект, трябва да бъде показан веднага“, посочи Михаил Кръстев.

Той изказа подозрение, че още през лятото Румен Радев е планирал начало на своята кампания, обвързана със Стратегическия документ и с проект за промяна в Конституцията.  „Тясно му е президентството на г-н Радев“, коментира Кръстев.

Слави Василев подчерта, че проектът на президента за промяна в Конституцията стои в шкафчето му и това не значи, че той няма един ден да види бял свят.  Анализаторите коментираха предстоящите парламентарни избори и бяха категорични, че Бойко Борисов не би се оттеглил, както сам той беше заявил. Василев и Кръстев изразиха очакване лидерът на ГЕРБ отново да бъде водач на партийна листа.

„ГЕРБ без Бойко Борисов би била същият проект като „Републиканци за България“ на неговия заместник (Цветан Цветанов – доскорошен втори в ГЕРБ, а сега лидер на „Републиканци за България“ – б.р.), т.е. едно голямо нищо. ГЕРБ без Борисов се разпада веднага, Бойко Борисов го знае това“, смята Василев.

Според Михаил Кръстев ГЕРБ не би се разпаднала като партия без Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране