10.07.2020 | 15:31
Наглост! Доган поискал морски кораби да пазят сарая му в „Росенец“
НСО поиска да се забрани достъпът до парк „Росенец“ по вода и суша до 15 септември

Националната служба за охрана (НСО) е изпратила писма до Морската администрация и до МВР с искане да се ограничи достъпа по вода и суша до района на парк „Росенец“. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Службата е поискала срокът за ограниченията да е 10 юли до 15 септември тази година.

В района на парка на 7 юли имаше сблъсък между бившия правосъден министър Христо Иванов и охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Очаква се утре да има нови граждански протести около т.нар „Летен Сарай“.

Президентът Румен Радев обяви, че охраната е от НСО. той призова също да се свали охраната от службата за Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Писмото е подписано от директора на НСО ген. Красимир Станчев, избран от президента Румен Радев, уточни министър-председателят.

Целта е всички служби на правителството да я изпълняват тази заповед и излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган.

На брифинг сутринта Борисов обяви, че това, което се е случило е района на парк „Росенец“, е добре режисиран сценарий и го свърза с протестите вчера в центъра на София.

„Понеже на вчерашната сбирка на лидери на политически партии липсваше ДПС, може би това е начин да бъде върнато пак в някоя двойна или тройна коалиция“, коментира Борисов на брифинга днес.

Българската армия по конституция защитава териториалнта цялост на България, а не паркове и акватории, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той нарече писмото на НСО „позорен акт“ и каза, че флотът няма са го изпълни. По думите му нито един моряк от флота няма да бъде ангажиран с тези искания.

„Задавам следния въпрос – НСО няма ли за вземе мерки, служителят да бъде наказан за хвърлянето на знамето“, каза още Каракачанов.

Той обясни, че започва международно учение в акваторията на Бургас. „Ако видите кораби, те нямат нищо общо с охраната на някои парк“, обяви Каракачанов.

Министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че Морска администрация е проверила координатите.

По думите му държавните органи са длъжни да оказват съдействие на военноморските сили. Той обаче попита защо точно вчера НСО и въз основа на кои данни е наложило забраната за тези акватории и защо точно в този период.

1 коментар

  1. Ивайло каза:

    Кур в гъэъ не иска ли

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране