16.03.2020 | 11:45
НАП пази в тайна дали проверява къщата в Барселона
В приходната агенция отлежава сигнал срещу бащата на манекенката

Националната агенция за приходите упорито отказва да отговори дали ще извърши проверка на бащата на манекенката Борислава Йовчева, за която испанския вестник „Периодико“ писа, че живее в луксозна къща в скъп квартал на Барселона и се разследва за пране на пари от властите в Каталуния. В края на февруари НАП беше сезирана от гражданско сдружение БОЕЦ с документи, които сочат, че Георги Йовчев лично е внесъл 875 хил. евро в капитала на фирмата Emma BGS, чието седалище е въпросното имение в Барселона. Не е ясно обаче откъде бащата на младата жена разполага с подобна крупна сума. В продължение на седмица „Сега“ питаше говорителя на приходната агенция дали ще се извърши проверка, но той така и не успя да даде отговор.

В цитираните от БОЕЦ документи се казва, че в увеличенията на капитала (на обща стойност 1 750 000 евро) на Emma BGS са участвали поравно кипърската офшорка Palms Enterprises и бащата на младата дама Георги Йовчев. Така излиза, че Йовчев е разполагал с 875 хил. евро. Той е бивш водопроводчик от Сандански, няма бизнес или пък продажба на имоти, което да оправдае направените разходи, твърди сдружението.

„От публично достъпните регистри и данни не става ясно от къде и как Георги Станков Йовчев е придобил средства в размер на 1 750 000 лева. Считаме, че за въпросното лице има обосновани съмнения, че не може да бъде доказан произходът на тези средства, както и че върху тези доходи не са платени дължимите по закон данъци. В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми, свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин“, пише в сигнала на БОЕЦ до НАП.

Фирмата Emma BGS SL е собственик на луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици в Барселона – Paseo de Grácia. Бутикът беше моментално затворен след публикацията в испанския вестник „Периодико“, в която се съобщава, че полицията в Каталуния води разследване за пране на пари, към което отношение има и премиерът Бойко Борисов.

Офшорната фирма Palms Enterprises, която дава половината от парите в Emma BGS SL, се представлява в България от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на „Спортни имоти Приморско“ и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ, припомня „Сега“.

Междувременно специализираната прокуратура пази в тайна какво работи по проверката по „Барселонагейт“, след като се самосезира по казуса на 24 февруари. Въпреки че главният прокурор Иван Гешев обеща всички замесени в скандала да бъдат разпитани, включително премиерът Бойко Борисов, от държавното обвинение отказват да отговорят дали това се е случило.

Още миналия май Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Едва сега обаче по нейния сигнал има някакво раздвижване, показва оскъдната информация за движението на преписката в електронното деловодство на прокуратурата. На 25 февруари, т. е. ден след като прокуратурата се самосезира по публикацията в „Ел Периодико“, папките са пратени по компетентност от Върховната касационна прокуратура в спецпрокуратурата.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Нали има Корона вирусът като главна новина докато се забравят кражбите от ВИК Перник и другаде а крани и прани пари в Испания.Очаква се че всичко с тъмната афера Барселона ще се замете под килима. И всички участници ще са весели и щастливи, особенно тези злоупотербили с парите от данаците на Българкия народ.
    КОЛКО ОЩЕ МИЛИОНЕРА ЩЕ БЪДАТ СЪДАДЕНИ С ОКРАДЕНИ ПАРИ ОТ МАГИСТРАЛА ХЕМУС, ЗАЩО МАГИСТРАЛА ХЕМУС СТРУВА 2.5 ПЪТИ ПО-ВИСОКО ОТ ЦЕНАТА НА ЕДНА МАГИСТРАЛА СЪС СРЕДНО ВИСОКА СЛОЖНОСТ НА СТРОЕЖ?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране