08.03.2020 | 1:18
Наши прокурори и ченгета шокирали ОАЕ с опита да изведат Васил Божков
Акцията на Иван Гешев поставя на изпитание отношенията на България с емирствата
Няколко български прокурори и оперативни работници станали причина за голям скандал в Обединените арабски емирства. Те опитали да изведат от страната Васил Божков и Георги Попов, които са там от края на януари. Властите в ОАЕ колегиално осигурили среща на нашите магистрати и ченгета с обвинените в множество престъпления бизнесмени.

В един момент пратениците на българската прокуратура обявили на арабските си колеги, че трябва да отведат двамата до летището и оттам да летят за България. Местните представители на съответните ведомства били направо същисани. Не можели да повярват, че чуват подобен абсурд. Реагирали сдържано, но ясно и категорично заявили, че подобна идея не само ги обижда, но е в разрез с всички правила на международното сътрудничество. Това съобщиха за Фрог нюз два независими дипломатически източника.

Преди дни главният прокурор Иван Гешев заяви пред журналисти: „Искате да се молим на Божков да се прибере ли? Българската прокуратура и никоя държава не се моли на издирвани и обвинявани лица“. И допълни: „Прокуратурата свърши всичко възможно за задържането на Божков, топката е в ръцете на ОАЕ. Днес изпратих двама прокурори, които проведоха разговор на високо ниво в ОАЕ“.

Оказва се, че изпратените в ОАЕ са много повече, а не двама и са отишли със задача, която, меко казано, поставя на изпитание добрите ни отношения с Емирството.

Когато си обявил, че се бориш срещу престъпността, трябва да го направиш, спазвайки стриктно закона и законовите процедури. Иначе се превръщаш в по-голям закононарушител от тези, които обвиняваш, защото го правиш от името на държавата и институцията, която представляваш. Има определен ред и път, които трябва да бъдат извървени по отношение искането за екстрадиция на Божков и Попов. Всеки опит за нарушаване на процедурата е петно върху името на страната ни, коментира висш български магистрат.

В петък стана ясно, че Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са притежавали служебни паспорти. Такива се издават на високопоставени държавни служители или на лица, участващи в международни мероприятия от името на държавата. Това съобщи сайтът „Биволъ“. Министерството на външните работи призна, че наистина са издадени такива паспорти, но двамата не са напуснали страната, използвайки тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране