23.05.2024 | 10:45
Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи
Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия

По време на гръмотевични бури не се къпете и не говорете по телефоните, защото има вероятност да бъдете изпържен. Това предупреди експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

След като водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия наивно го попита дали ако се къпи, а върху сградата, която не е обезопасена, падне мълния, дали ще се изпържи, спецът му отговори със „задължително“, след което обясни научно как токът със сила 200 000 ампера се индуцира в тръбопроводите и в ел.инсталацията.

Желателно е по време на буря да сте далече от контакти, да не се къпете, да не си миете ръцете, да не използвате телефони и др. системи, защото е опасно, добави инж. Калчев.

„Всяка сграда има комуникативни системи – водопроводи, ел.захранващи инсталации, Интернет, антени и т.н. и когато токът на мълнията попадне върху нея и тя няма отвеждаща система, нормално е да се индуктира тази енергия в тръбите или в проводниците“, обясни той.

Експертът изтъкна, че мълнията е стъпаловидно явление. Тя пада от 20 километра височина. Земната и водната повърхност, металът я привлича, но си намира място с най-ниско съпротивление и то може да се окаже в междублоково пространство или до най-неочаквани обекти, добави той.

„Където и да сте на открито, е опасно. Обици, халки и други метални части по нашето тяло може да привлекат токът на мълнията, ако е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, тя трябва да е на поне 2 метра, за да може да я привлече“, изтъкна инж. Калчев.

Оказва се обаче, че дори и да има покрив над главата ви, не сте в безопасност при гръмотевици.

„От единият контакт токът може да премине през цялата стая и да достигне до другия. Ако човек е в зоната, може изходът да е летален“, предупреждава той.

„Виждал съм го това на вилата ми край Плевен. Къщата още не беше обезопасена. В двора, където имам басейн, започнаха да падат мълнии. След това мълнията от единият контакт премина до другия, а стаята е дълга 12 метра. Имаше и хора вътре. Слава Богу, че никой не пострада“, каза още експертът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране