22.12.2018 | 12:36
Нинова: Най-тежката ми битка бе за Инстанбулската конвенция, борех се със свои
Програмно правителство не е възможно нито сега, нито след избори, каза лидерът на БСП

Най-трудната ми битка през 2018 г. беше за Истанбулската конвенция, защото срещу нас бяха и партии от нашето ляво европейско семейство. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред „Дарик“ радио.

Корнелия Нинова посочи, че думата на 2018 г. е „скандал“, а като събитие на годината тя посочи протеста на майките на деца с увреждания.

„Това е едно събуждане на гражданска енергия, което видяхме и при Истанбулската конвенция. Всъщност това са двете събития на 2018 г. Преди две години, когато пледирахме за еднакво качество в храните, това беше определено като антиевропейско поведение, а днес е обратното. Сега се твърди, че да си срещу Истанбулската конвенция е антиевропейско. Антиевропейско ли е да браниш Конституцията, да браниш семейните ценности, да браниш културата на българското общество? Не, не е антиевропейско. Не можем да се съгласим категорично да има трети пол, както и децата сами да имат възможност да определят своя пол. Много дълго я водихме тази битка и това беше най-трудната ми битка през 2018 г., защото срещу нас освен ГЕРБ бяха и партии от нашето ляво европейско семейство – ПЕС, имаше и вътрешен натиск, имаше и външен натиск от Европа“, заяви тя.

Нинова посочи, че не е отишла на конгреса нас ПЕС в Лисабон, защото там заедно с подкрепата за Истанбулската конвенция и пакта за миграция на ООН, в общ пакет е трябвало да се гласува за всички политики в Европа. „И ти нямаш избор – или гласуваш всичко в пакет и го одобряваш, или ставаш и напускаш, както направи нашата делегация. Моето неприсъствие там е знак за несъгласие. Пратиха ни специална мисия от ПЕС да ни притиска в България, но удържахме и на този натиск“, каза още лидерът на БСП.

Нинова посочи, че предизборната кампания за евроизборите ще бъде да се гласува за представители на БСП в европейския парламент, които са против Истанбулската конвенция и против пакта за миграцията на ООН.

„Към момента няма яснота за листите, те ще се редят от март нататък“, обясни тя и посочи, че мнението на БСП споделят и други леви партии в ПЕС като тези на Полша, Чехия и Словакия. „Правителства се клатят заради такива теми, виждате какво стана в Белгия. Тези две теми – Истанбулската конвенция и пактът за миграция на ООН, не са партийна тема и в различните партийни семейства има различни мнения. Дори и в ЕНП натиснаха ГЕРБ за Истанбулската конвенция – те я приеха, внесоха я, противопостави се българското общество и те се дръпнаха“, каза още Нинова и посочи, че по тези теми не трябва да има деление на ляво и дясно.

България трябва да бъде приета напълно в Шенген, а не частично, каза още Нинова.

Попитана успешно ли е било българското европредседателство, Нинова посочи, че технически и организационно е било успешно.

„Но в резултат на политиките мисля, че не. Например изконна европейска ценност, за която бих искала много да се борим и да възстановим, е свободното движение на стоки, хора и услуги. Точно по време на нашето председателство възникна големият проблем по пакета „Макрон“, който приключи с лошо решение буквално преди седмица. Можехме там много посилно да търсим съюзници и да намерим подкрепа в по-малките европейски държави. Можехме да направим една голяма група, с която да защитим интересите на малките държави от Централна и Източна Европа срещу големите, които наложиха своя интерес в тези решения“, заяви тя.

Нинова посочи, че не приема частичното приемане на България в Шенген. „България трябва да бъде приета напълно, защото изпълни изискванията за това – трябва да бъде приета и по вода, и по суша и по въздух, защото това е националният интерес на България“, заяви тя. „Ние не сме против еврозоната, не сме взимали решение по въпроса, това ще стане на конгрес, каза още тя.

Попитана дали БСП ще приеме участие в програмно правителство, Нинова коментира, че такова правителство не е възможно нито сега, нито след избори. „Ако се прави такова правителство, то трябва да е на базата на приоритети и програми. А ние имаме много сериозни програмни различия с ГЕРБ, с ДПС… Ако ще се правят някакви програмни правителства просто, за да се събере политическият елит и да си краде заедно, това няма как да стане. Това е размиване на отговорност – отиваш на избори с едни обещания и трябва да ги изпълняваш“, обясни Нинова. Във връзка с предложението за купуване на изтребители F-16, лидерът на БСП посочи, че докато предложението не бъде написано черно на бяло и внесено в парламента, не може да го коментира Нинова.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране