15.02.2019 | 0:01
Нинова щяла да спира диктатурата
Социалистите ще сезират Венецианската комисия и Конституционния съд, ако Изборния кодекс бъде приет

Леви, десни, центристи имаме кауза за обединение – тя е да спрем диктатурата на режима „Борисов“ днес и всяка диктатура на която и да е партия утре. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от парламентарната трибуна към всички български граждани. Тя бе категорична, че с промените в Изборния кодекс ГЕРБ си осигуряват служебна победа и предупреди, че част от новите текстове откровено нарушават закона. Ограничаването на машинния вот е едно от тези нарушения, защото още през 2014 година е приета пътна карта, според която този вид гласуване трябва да се въведе повсеместно през 2019-а.

Вместо това да се случи днес сме свидетели на опит това модерно и съвременно постижение на българското изборно законодателство да бъде редуцирано и отменено. Защо се питаме? След като по уверение от председателя на Бюджетна комисия има пари в бюджета за машини, след като има технически възможности за тях, защо пет години ги няма? Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа, попита Нинова. Защото машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв. Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 година, повтори лидерът на опозицията. Нинова припомни също, че управляващите отказват вече няколко пъти да изчистят мъртвите души от избирателните списъци.

Намалиха кворума в комисиите, за да може управляващата коалиция, за да може да си взима сама решенията. Няма да има машинно гласуване, за да купят и променят вота. Няма да имате и преференции, продължи с изказването си Нинова.

Обръщаме се към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи, леви, десни, центристи. Ние сме различни идеологически, но нека всички се обединим днес, защото днес имаме кауза за обединение и тя е да спрем диктатурата на режима Борисов днес и всяка диктатура на която и да е партия утре, бе призивът на Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП повтори, че социалистите ще сезират Венецианската комисия и Конституционния съд, ако Изборния кодекс бъде приет. От левицата призоваха президента да наложи вето. За отнемането на демократични права на българските граждани ще бъдат уведомени и посланиците у нас на страните от Европейския съюз.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране