09.04.2020 | 16:30
Нов скандал в ББР – тайно си назначили четвърти директор
Бойко Борисов заяви, че не се чувства подведен и не съжалява, че е уволнил шефа на банката Стоян Мавродиев

Нов скандал избухна с държавната Българската банка за развитие – само ден след като премиерът Бойко Борисов се ядоса и нареди да бъде уволнен целият борд на ББР.

Оказа се, че само преди дни Надзорният съвет тихомълком е направил кадрови промени в управата на банката. ББР е единствената държавна банка у нас. Неин принципал е министърът на икономиката. В сряда премиерът Борисов обяви, че е наредил да бъде уволнено цялото ръководство на банката заради скандален заем, отпуснат на фирма – събирач на дългове. Беше очевидно, че не само обществото, но и министър-председателят не е бил информиран за тайните решения на надзорния съвет на ББР.

В. „Дневник“ обаче откри протокол от заседание на Надзорния съвет с дата 7 април, публикуван в Агенцията по вписванията. Според документите надзорниците – Лъчезар Борисов, председател на НС и зам.-министър на икономиката, Митко Симеонов, зам.-председател и Велина Бурска, член на НС, са одобрили предложение на Управителния съвет от 6 април за назначаване на трети изпълнителен директор на банката – Живко Тодоров. До 2 април Тодоров беше главен финансов директор на Първа инвестиционна банка.

В протокола се отбелязва още, че функциите на другите от УС – главният директор Стоян Мавродиев и изпълнителните директори Румен Митров и Николай Димитров – не се променят.

Не се посочва каква е причината за назначаването на четвърти директор. Възможно е това да е анонсираното от финансовия министър Владислав Горанов укпрепване на управленския капацитет на ББР предвид важната роля, която получава банката в спасяването на закъсалите от коронавируса бизнеси. Ако е така, няма обяснение защо „укрепването“ не е огласено.

От пресцентъра на Министерството на икономиката не коментираха новите разкрития от „кухнята“ на ББР. Само казаха, че в сряда – 8 април, в късния следобед, Надзорният съвет е взел решение да освободи целия управителен съвет, а а имената на новите членове ще бъдат съобщени, когато БНБ ги одобри.

Липсата на информация за промени в управата на ББР е скандална, не само защото тя държавна банка и данъкоплатците имат право да знаят кой я управлява. Само преди дни парламентът гласува в ББР да бъдат налети 700 млн. лв. от бюджета, които да гарантират спасителни кредити за пострадалите от пандемията фирми и граждани.

Вчера следобед Стоян Мавродиев даде пред бТВ пространно интервю, в което няколко пъти подчерта, че вражески кръгове са го натопили пред премиера, че е невинна жертва и че всъщност под неговото вещо ръководство банката е постигнала невероятни резултати.

1 коментар

  1. Красен каза:

    Не знам как в ББР назначават финансов директор за изпълнителен директор! То ако така ставаше – всички банки щяха да си назначават финансовите директори и за изпълнителни директори!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране