07.12.2023 | 11:08
Нов скандал в ЮЗУ! Студенти се дипломират с фалшифицирани оценки
Доц. Дечев разказва за раздадени дипломи на студенти с оценки от непроведени от него изпити и подписани от друг

Студенти получават оценки от изпити, които никога не са провеждани. Въпреки невзети изпити и липсващи оценки, те получават дипломата си за висше образование. За това сигнализира историкът и вече бивш преподавател от Югозападния университет в Благоевград Стефан Дечев. По думите му системно подписът му е бил фалшифициран за оценки по дисциплини, по които е преподавал. Това показва изпратен от него сигнал за нарушения към Министерството на образованието и науката (МОН), публикуван в неговия личен профил във “Фейсбук”.

Стефан Дечев прекъсва работата си в Югозападния университет “Неофит Рилски” през 2023 г., а в момента преподава в Нов български университет.

На 28 ноември Дечев изпраща сигнал към образователното министерство. В него той пише, че е установил редица нарушения в Правно-историческия факултет (ПИФ) на университета по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов, който е и ръководител на катедра “История”.

Марин беше научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев, който стана докторант по международно право в университета, без да отговаря на изискването за владеене на чужд език.

“Става дума за раздадени дипломи за висше образование при нанесени оценки от мое име за непроведени никога изпити, подписани по всяка вероятност от зам.-декана и ръководителя на катедрата доц. д-р Валентин Китанов; нанесени оценки пак от мое име отново за непроведени изпити, които оставаха неподписани поне към деня на констатацията ми, въпреки вече дадените дипломи, както и един случай на раздадена диплома, без лицето да е било реално студентка, доколкото почеркът изглежда един, а всички дисциплини и поставени оценки, както и подписите след тях, сякаш изработени на един дъх в определен момент”, пише Дечев.

Историкът прилага към писмото си 26 снимки за доказателство от главните книги с фалшифицирани подписи и оценки по курсове, водени от него. Пред “Свободна Европа” Дечев казва, че когато започва да намира доказателства за измамите, се консултира с юристи как да постъпи.

“Дори и без техните съвети за мен беше ясно, че деканът на факултета е научен ръководител на тогавашния главен прокурор и че шансовете по такива институции са нулеви”, добавя той.

Като причина да не сезира първо ръководството на университета, Дечев посочва, че “ако се разбере, че се знае това нещо, най-малкото могат да “изгубят” тези книги, при което ще носят много по-малка отговорност, отколкото ако се установи документна измама”, е цитиран от “Свободна Европа”.

“Несигнализирането от страна на колегите от предишното ми работно място се дължи на атмосферата създадена в ПИФ под ръководството на декана доц. д-р Николай Марин, самозабравил се научен ръководител на скандалния бивш главен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра “История” доц. д-р Валентин Китанов – атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им”, заявява историкът в сигнала си до МОН.

В писмото Дечев посочва факултетните номера на осем студенти. Те са получили оценки по дисциплини, водени от него, но на изпити, които никога не са се провели. Оценките са подписани в главната книга, в която се нанасят оценките, но от друг човек, а студентите вече са получили дипломата си за висше образование.

Друго нарушение показва, че и без фалшифицирани оценки и подписи, студентът все пак успява да се дипломира.

“Дипломиран, без положени изпити по водените от мен дисциплини “Нова българска история” и “История на историографията”, като такива оценки липсват от главната книга. Дипломата обаче вече е получена лично от студента на 23.06.2021 г.”, пише Дечев в сигнала.

Преподавателят сигнализира и за друг случай, в който всички оценки по различни дисциплини на студент в четвърти курс са подписани от един човек с един почерк.

“Съдейки по подписите на колегите ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума по-горе, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доц. д-р Николай Марин в ПИФ, а именно зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра “История” доц. д-р Валентин Китанов. Това е особено видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се говори по-горе в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините “Българско Възраждане” и “История на българския народ XV-XVII в.”, които са четени от заместник-декана на ПИФ”, обобщава Дечев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране