15.08.2019 | 15:35
Нова версия: 50 души имали паролите за базата на НАП
Служители на приходната агенция ползвали "Админ/Админ" за вход в системата

Нова версия за пробива в системата на НАП извади защитата на Кристиян Бойков, основният обвиняем за източването на личните данни на над 5 млн. български граждани. Адвокатите на младия мъж твърдят, че базата на приходната агенция е разбита от друг хакер в същия ден, в който Бойков е коментирал „НАП си отива“. Тази реплика бе публикувана от прокуратурата като част от доказателствата срещу Кристиян и „ТАД Груп“.

Изтеклите от прокуратурата доказателства са истина, но са извадени от контекста, твърди Любен Казанлиев, адвокат на Бойков. Нормално е едно 20-годишно момче при повдигнати обвинения в кибертероризъм да се страхува. Вярвам обаче, че ще се докаже липсата на вина, каза пред БиТиВи адвокатът и показа ново доказателство за невинността на Кристиян Бойков.

На 14 април тази година участник в професионален чат се хвали, че е хакнал сайта на НАП. Дава потребителско име и админ панела – пътят, по който данъците може да се коригират, разясни показания документ Любен Казанлиев.

Това са около 50 човека във въпросната чат група, всичките добри ИТ специалисти, в тази група си комуникират по професионални проблеми, посочи адвокатът. Този, показал уязвимостта на НАП, не се познава с Кристиян.

„Срамота, такива елементарни глупости“ – това са коментарите на останалите. Не могат да повярват, че се ползва „Админ/Админ“ като вход, показа разпечатка защитникът Любен Казанлиев.

Няколко часа по-късно Кристиян Бойков казва в служебния чат „НАП си заминава“. Тоест тази уязвимост вече е публична, тя се знае в професионалните среди, оповестена е в група от 50 човека и е нормално да се коментира от професионалистите. Вижда се реплика на Кристиян от същия този чат в изнесените „доказателства“ от прокуратурата, обясни още адвокатът на младия хакер.

Любен Казанлиев допълни, че като адвокат не е длъжен да каже истината, а да защити клиента си.

Прокуратурата обаче е длъжна да събира доказателства и за невинност, няма право да манипулира доказателства, за да обвинява. Не ни извикаха, когато са декриптирали компютъра, не знаем колко е вярно всичко, което сега се изнася, коментира Казанлиев.

При свидетелските показания пък ставало дума за бивши служители на „ТАД Груп“. Единият от тях е уволнен, а другият работи за конкуренция, затова не мога на този етап да съм убеден в тяхната обективност , каза още защитникът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране