25.11.2020 | 10:00
Нови по-строги мерки влизат в сила от петък вечерта
Затварят всички училища, градини, молове, фитнеси, заведения

От вечерта на петък, 27 ноември до 21 декември в страната се въвеждат нови противоепидемични мерки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след заседание на Министерския съвет. Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца, считано от 1 декември до 31 януари.

Новите ограничения ще включват следното:

-Преустановяват се присъствените занятия във всички образователни институции

– Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма

– Преустановяват се груповите културни мероприятия. Изключения се допуска по отношение на театрите при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция най-малко от метър и половина и задължително носене на предпазни маски

– Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 души

– Преустановяват се всички спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст с изключение на международни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед

– Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика

– Преустановяват се посещенията във фитнес центровете

– Преустановяват се посещенията във всички места за хранене и развлечение, допускат се само доставки по телефона

– Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината

– Преустановят се посещенията в молове; малките магазини в кварталите продължават да работят

– Преустановяват се екскурзиите и груповите пътувания.

Всички институции от религиозен характер на територията на страната ще бъдат отворени, уточни здравният министър. Парковете и градинките също ще останат отворени. Няма да има и вечерен час в нито една сфера.

Според председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изброените мерки ще доведат до голям спад в на рисковите контакт. Резултатът от това ще дойде към края на втората седмица като нива на заболеваемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността.

По думите на Мутафчийски намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините. При наложени такива мерки, точно този срок даде търсения резултат. Председателят на НОЩ уточни, че в Израел са били въведени подобни мерки при заболеваемост 6000 на ден и резултатът е бил спад до 400 заразени на ден след три месеца.

Ако смъртността спадне с 30 до 50%, това ще е постижение, защото това ще са хиляди спасени човешки животи, каза още шефът на щаба.

„В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не вземе никакви мерки. Това би било абсолютно безотговорно“, подчерта главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кунчев обясни, че с новите ограничения България попада сред страните със строгост на мерките до 70%. Докато в Израел строгостта е 86%, там не можеш да излезеш навън, без да звъннеш на полицията, нашите мерки са подобни на тези, въведени във Франция и Испания, добави здравният инспектор.

„Посягаме към училища, детски ясли, фитнеси, защото има няколко изследвания кога и къде се заразяваме най-много. Контактът между хора на маса, на няколко питиета, контактът на децата в една класна стая по няколко часа води до това, че и един положителен заразява всички останали. Подобна е ситуацията във фитнеса. Има и чисто човешка причина. Въвеждаме мерките сега, за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници“, каза още Ангел Кунчев.

„Това беше много трудно решение, с много компромиси. В следващите три седмици няма да оставим никого сам. Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа. Специално за родителите имаме нова помощ, условието е средният доход да бъде 915 лв. на член от семействата“, посочи социалният министър Деница Сачева.

Тя съобщи, че днес правителството е приело нова мярка. Това е постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят. Постановлението ще излезе в Държавен вестник в петък и за помощта ще може да се кандидатства още от понеделник. За нея са осигурени 50 млн. лв. Продължава и изплащането на 1000 лв. на медиците на първа линия, като ги получават 18 000 медицински специалисти.

„Сектор „търговия“ остава изцяло отворен и с това гарантираме доставките, производството и промишлеността. Продължаваме да търсим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса от затворените сектори. Работим върху това да освободим 156 млн. лв. от Оперативна програма „Иновации“ и средствата да бъдат използвани за мерки, които ще съгласуваме в близките часове с бизнеса. С нас ще работят и НАП, за да постигнем най-бърз ефект с мерките. Подготвяме мярка за ликвидна подкрепа на фирмите, които няма да могат да работят през следващите три седмици“, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране