15.08.2019 | 13:27
Новият консул Пламен Георгиев е с начално ниво испански
Новият консул Пламен Георгиев е с начално ниво испански

Новоназначеният консул във Валенсия Пламен Георгиев се оказа с начално ниво на познания по испански език, въпреки че външно министерство мотивира назначението му с владеенето на езика. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,, той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.

Оттогава той може да се е усъвършенствал лингвистично, но няма официална информация за това.

Пламен Георгиев за десетина дни смени три поста. В края на юли оставката му като шеф на КПКОНПИ бе приета от парламента, а няколко дни по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) го възстанови на поста. Четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.

Външно министерство, което едва ли стои зад идеята за трудоустрояването на Георгиев във Валенсия, мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Мадрид.

„Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език“, обясниха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание на 9 август и e публикувано на 12 август. Досегашният консул Цветелин Цолов ще бъде натоварен с работата в новото консулство на страната ни в Барселона.

Според Закона за дипломатическата служба, „за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория“ или, по изключение „изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране