03.09.2019 | 12:00
Няколко държави спрели да обменят данни с НАП
Ако приходната агенция поиска бърза справка за данъчно задължено лице от България, няма да я получи

Германия и Сингапур са спрели временно част от автоматичния обмен на данни с България, след като в края на юни бе направен пробив в сървър на Националната агенция за приходите (НАП) и данните на над 5 млн. българи станаха публично достояние, съобщава capital.bg. Мярката на двете страни засяга и обмена до поискване. По информация на „Сега“ и Белгия е спряла да обменя данни с НАП. При хакерската атака бяха свалени не само лични данни на над 5 млн. българи, но и на чуждестранни граждани и фирми.

Пробивът в системата на НАП беше направен точно през електронната услуга за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Тогава българската приходна агенция е уведомила партньорските данъчни служби (общо 300) за временното спиране на услугата, както и за проблема с хакерската атака. Мярката означава, че ако в момента НАП има нужда от бърза справка за данъчно задължено лице от България, вероятно няма да може да разчита на колегите си от тези държави.

От НАП казват, че Германия е спряла временно обмена на информация за получени доходи от трудови правоотношения на български данъчно задължени лица в Германия, на изплатени директорски възнаграждения, пенсии, собственост и доходи от недвижимо имущество. Пред capital.bg от германското финансово министерство определят случая като сериозен инцидент и обясниха, че чакат мерки от страна на България.

От НАП допълват, че до този момент са получили официално уведомление и от Сингапур – спрени са обменът на информация при поискване и автоматичният обмен. Тук вероятно става въпрос за взаимодействието по линия на инициативите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), т.е. за справките с данъчна и банкова информация за лица и фирми, както и за отчетите на големи мултинационални компании, посочва изданието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране