19.02.2019 | 16:00
Обединени патриоти се разпаднаха, Джамбазки няма да стане евродепутат
Валери Симеонов ще бъде водач на евролистата на НФСБ

Националният фронт за спасение на България ще се яви самостоятелно на изборите за Европейски парламент, а бившият вицепремиер Валери Симеонов ще е водач на листата.Това на практика означава, че Ангел Джамбазки няма да е водач на общата листа, а като кандидат на ВМРО няма никакъв шанс да влезе в ЕП.

Областните организации единодушно са подкрепили номинацията на лидера, като зад нея е застанала и партия „Средна европейска класа”, която, също като НФСБ, е част от „Обединени патриоти”. В името на кворума: Коалиционните партньори взеха решение да стегнат дисциплината Ще се ограничат командировките на депутатите .

Самият Симеонов не дойде на коалиционния съвет в МС. Вместо него, депутатът Борис Ячев обясни защо е пропаднало единното явяване на националистическото обединение. По думите му няколко седмици текли преговори в двустранен формат само с ВМРО, като от „Атака” не пращали представител.

Ячев посочи, че и другите партии имали действия към самостоятелно явяване и към нова номинация на Ангел Джамбазки: „Не можем да позволим НФСБ безкрайно да чака и да протака, да гледаме как другите правят номинации, а ние да нямаме никаква подготовка“.

Депутатът все пак си остави вратичка за евентуален пореден обрат в предизборния сюжет: „Разговори в коалицията не е имало повече от месец. Не мога да кажа какво е добре. Ако има покана и организация за някакъв разговор с колегите, ние ще се отзовем, не сме високомерни“.

Искрен Веселинов: Или сядаме на масата на преговорите, или признаваме, че коалицията е формална Той заяви и че ВМРО не е водило разговори с нито една политическа формация извън кръга на „Обединени патриоти“

Позицията на НФСБ за Изборния кодекс е, че преференцията с нисък праг руши коалиционното и политическото поведение, като създава излишна мотивация за боричкане в партийна листа. Така НФСБ ще гласуват и в пленарна зала срещу преференциите, стана ясно от думите на Ячев.

Той подчерта, че инициативата за вдигане на прага за разместване на листата не е на неговата партия.

По отношение на новия състав на ЦИК, за НФСБ това „не е драма”, но от партията не виждат как може да се случи до евровота. В Министерския съвет новината за решението на НФСБ предизвика изненада, но всички други лидери на партиите в управлението бяха категорични, че ще работят за стабилността му – въпреки предизборната кампания, в която се очертава да са конкуренти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране