19.11.2023 | 12:53
Общинар от „Възраждане” избягал от затвор в Шри Ланка, дегизиран като жена
Венци Стойчев е арестуван за източване на кредитни карти в Шри Ланка преди 10 г., но успява да духне от страната с лодка. Днес е в СОС от листата на "Възраждане"

Филмов сюжет и престъпна схема влизат в новоизбрания Столичен общински съвет, научи сензационно „Уикенд“. Невероятното минало на Венци Венциславов Стойчев, пресен член на местния парламент от партия „Възраждане“, изпълнено с арести, затвори, финансови престъпления, оказва се, изобщо не е проблем да се явиш на избори и да спечелиш място в управителния орган на Столичната община, сред чиито задачи е да контролира харченето на бюджет от близо 2.5 милиарда лева.

Венци Венциславов Стойчев, известен столичен бохем, който по информация на нашите източници си е сменял имената няколко пъти, е познат както на българските правораздавателни органи, така и на международните. И ако на наша територия делата му в сферата на финансовите престъпления са потънали – дали заради смяната на имената, или с връзки, интернационалната слава на новия общински съветник му се носи през морета и океани.

Преди десет години прехвърлилият 40-те Венци е задържан в Шри Ланка за точене на кредитни карти, заедно с още няколко деятели в сферата, част от международна организирана престъпна група, установи „Уикенд”. Местните власти му налагат най-тежката мярка – задържане под стража, и го пращат директно да я излежава в затвор на островната държава. Там бъдещият общински съветник от партията на Костадин Костадинов престоява в строг режим месеци наред, докато адвокатите му от България действат за облекчаване на мярката до процеса срещу него.

По информация на „Уикенд“ това се случва около половин година по-късно – заради препълнения с действащи присъди затвор, съдът налага домашен арест на Стойчев, който той трябва да спазва на посочен от тях адрес в Шри Ланка до процеса срещу него. Оттам нататък сюжетът се развива като във филм. Венци Стойчев решава, че няма да лежи в затвора и организира зрелищно бягство.

Той се дегизира като жена – слага си перука, рокля и токчета, и в една гореща вечер духва от адреса в Шри Ланка. Измъква се от държавата посредством лодка, чийто капитан го завеждат успешно до бреговете на Индия. Там следите на Стойчев се губят известно време заради липсата на документи за самоличност, но месец по-късно новоизлюпеният политик се появява в Пакистан, откъдето вече с няколко полета и нов паспорт се прибира в България ни лук ял, ни лук мирисал!

Според източниците на „Уикенд“, това не е единственият арест в кариерата на Стойчев, но е с най-зрелищното му измъкване. Наши информатори се кълнат, че срещу него е имало и дело за измама в София преди няколко години, което приключва с подписване на споразумение. Години наред Стойчев се занимава с източване на кредитни карти предимно в Азия. Мълви се и за негово задържане в Амстердам преди години.

Как с това минало и досие от финансови престъпления Венци или както му е рожденото име, стига до политиката и Столичния общински съвет, партия „Възраждане“, органите, през които минава регистрацията на кандидатите за изборите, МВР и съдът, трябва спешно да отговорят.

И докато за нейния лидер Костадин Костадинов, известен още като Костя Копейкин, това явно не е съществен проблем, поне докато Венци защитава партийната кауза, то от новоизлюпеният общинар трябва да се позаинтересуват поне органите на реда.

На 13 ноември Венци Стойчев положи клетва да спазва законите на България и се грижи за интересите на столичани. За второто предстои да видим как ще се справи, а колкото до законите, той вече е доказал, че са чиста формалност. Както си му е редът, във визитката си Стойчев е спестил пикантните факти от своята биография.

Заради внушителният си ръст от 205 см., по време на церемонията по полагане на клетва аверът на Копейкин бе обявен за най-високия общински съветник в София. Пред журналисти той се представи като бивш баскетболист, играл дълги години в САЩ. В кой отбор е бил, остана тайна, въпреки настойчивите въпроси на впечатлените от неговият ръст репортери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране