11.09.2019 | 12:04
Обвиненият в шпионаж: С Цветан Василев ме запозна Станишев, Пеевски беше дясна ръка на Василев
Николай Малинов обяви, че русофилството е планетарен проект и за него именно това е единствено важното

Занимавам се с културни и духовни връзки, а не с бизнес. Това обяви пред Би Ти Ви Николай Малинов в първото си интервю след като бе обвинен от прокуратурата в шпионаж, в получаване на пари от чужда организация и в схема за пране на пари.

Той обяви, че русофилството е планетарен проект и за него именно това е единствено важното. За него в личен план, обвинението в шпионаж било много обидна. Той не може да разбере и откога геополитическата ориентация е шпионаж. „Определението „шпионин“ е много разочароващо за мен. Фактът, че съм наречен шпионин заради общуване с руски партньори, не предизвиква в мен нищо друго освен изненада. От 30 години се занимавам с политика, открито изразявам вижданията си и помагам за развитието на културни, духовни и социални връзки с Русия и съм сигурен, че това е правилно“, подчерта Малинов.

Не съм се занимавал с пари, ако е имало някакви счетоводни грешки през годините, аз нямам отговорност, служа единствено на каузи, обяви Малинов. На въпрос дали е получавал пари от Русия, той заяви, че в един момент се е занимавал с Российская газета в България, но за всичко е плащано данъци.

Той обяви, че познава бизнесмена Константин Малофеев от 14-15 години, че мисли по един същи начин с него, че се борят за традиционни ценности. Именно Малофеев му се е обадил първи на телефона на дъщеря му след излизането от ареста. Малинов обяви, че обича България и затова продължава да е в страната. Имах предложение да управлявам международен проект за 15 000 евро заплата, но отказах, добави Малинов и обяви, че той пари от Малофеев не е получавал.

Той каза, че е запознал банкера Цветан Василев с Константин Малофеев. ”Това лошо ли е? Какви са техните отношения – не знам и не ме интересува. Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си – помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия”, коментира Малинов.

Председателят на движение ”Русофили” допълни, че след това се почувствал обиден и омерзен от поведението на Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се е отметнал. ”Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача и аз се отказах от проекта заради Цветан Василев”, обясни Малинов.

Със самият Василев го запазнал Сергей Станишев, в кабинета си. Това било заради издаването на вестник Дума. Именно Малинов беше издател на вестника в един период.

Познавам се и и с Делян Пеевски, той беше с Василев, беше дясната ръка на Цветан Василев, каза Малинов. Той не познавал Емилиян Гебрев.

”Това, че съм следил сделките, свързани с Цветан Василев – ами, да! Следя ги – тези, които купиха предприятията му – те трябва да бъдат преследвани. За намерение ли ме преследват?”, коментира Малинов.

Според Малинов, прокуратурата няма да се справи с доказването на обвиненията за шпионаж. Той обясни, че разследващите са дошли в дома му в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му.

”Аз съм притеснен за моите съратници и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого”, каза Малинов. По думите му такива обвинения са повдигани за последно в страната ни през 1978 г.

”Следвайки своята кауза и убеждения, аз напуснах БСП. Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно”, посочи Малинов.

Той обяви, че е голям приятел с Леонид Решетников, познавал го от 1995 г.  Беше приятел и с баща ми, който беше голям офицер от първо главно, заяви Малинов. Той разказа как Венци Стефанов му искал телефона на Решетников, после разбрал, че е направена среща с Корнелия Нинова.

Тя оттогава ми е сърдита, но мисля, че споделяме едни и същи идеи, заяви Малинов.

Организацията на Решетников Двуглав орел се занимава  основно с вътрешни неща, с проекта Русия 2050. Наскоро му казах дай да го представим в Европа, да видим как хората са настроени към Русия след 30 години, но той каза, че ще прави ще прави проекти  и представяне в Япония, Китай, Азия не в Европа.

Според Малинов на традиционния събор на язовира Копринка след няколко дни ще се съберат поне 14-15 хиляди човека.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране