24.10.2019 | 21:28
Официално! Втори мандат за главен прокурор на ДПС!
Борисов, моли се да не паднеш от власт, защото тогава (както през 2013 г.) протежетата на депесарите ще ти покажат отново откъде изгрява слънцето

Висшият съдебен съвет избра с 20 гласа „за“ и 4 „против“ единствения кандидат Иван Гешев за главен прокурор. Той е предложен официално от прокурорската колегия чрез настоящия главен прокурор Сотир Цацаров под диктовката на ДПС. Така след унизителното бездействие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, затъналата в проблеми и безпаричие „опозиционна“ БСП и останалите политически сили, етническата партия ще ръководи държавното обвинение и през следващите 7 години. Чрез прокуратурата ДПС си разчиства сметките с неудобни политици, превзема чужди бизнеси, рекетира партии и политици. Мандатът на Сотир Цацаров показа, че за последните 7 години няма истински или измислен враг на Делян Пеевски и турската партия, който да не се е сдобил с обвинение на прокуратурата.  Със сигурност трендът ще бъде запазен и от Иван Гешев.

Така че Борисов моли да не паднеш от власт, защото тогава (както през 2013 г.) протурските протежета ще ти покажат отново откъде изгрява слънцето.

Иначе заседанието премина под тежка полицейска обсада.

Плътен полицейски кордон пази подстъпите към сградата на съвета. Служители на реда проверяват документи за самоличност на всички преминаващи в района при безпрецедентни мерки за сигурност. Видео във „Фейсбук“ обаче показа, че блокадата може да бъде премината, ако сте от протеста в подкрепа на Гешев. В улиците в района, се събират малки групи хора – при тях идва организатор и ги вкарва, като според очевидци това става само след устно уточнение, че са „за“ Гешев. Така блокадата преминава и Николай Стайков, който обясни пред „Дневник“ че се е „залепил“ към такава група, макар че полицията изрично го проверява къде отива – вижте записа в началото на текста. Така едни влизат, а други от участниците напускат митинга в подкрепа, на който звучи руска музика.

„Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стоели пред мен, ако бъда за главен прокурор. Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност – прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата”, заяви Гешев пред съвета. Той поясни, че е мотивиран най-вече от доверието на цялата прокурорска колегия. Известно е, че след като Гешев беше номиниран от всички членове на прокурорската колегия на съвета, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, в негова подкрепа заваляха еднотипни становища от прокуратурите в страната, от областни дирекции на МВР, от ДАНС и т.н.

„Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, да всяват страх, че ще се събудиш с поредната компроматна война срещу теб и семейството ти“, каза още Гешев, който повече от два часа отговаря на въпроси.

„Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака, означава едно – да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ми го гласували. Аз не мога да забраня, не смятам да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение, но не уважавам това да ми се казва на мене какво трябва да мисля и не харесвам този подход. Второто, което ще кажа е, че това не е политическо говорене, а това е отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт и такъв отговор аз дължа и като човек, и като магистрат, защото тези атаки дългогодишно, бавно и постепенно уронват престижа не само на прокуратурата, а и на цялата съдебна власт”, заяви той.

За да бъде избран, Гешев трябва да получи поне 17 гласа от 25-членния ВСС. Това няма да е трудно, защото опозицията в съвета е нищожна. Очаква се той да има поне 21 гласа. По време на изслушването днес Гешев ще трябва да отговори и на някои неудобни въпроси, пратени в съвета от неправителствени организации и адвокати.Срещу него има и отрицателни становища като това на Висшия адвокатски съвет, с което се настоява Гешев да не бъде избиран.Назначението приключва с президентски указ. Държавният глава може да откаже да парафира избора само веднъж. Ако съветът му върне същия кандидат, президентът ще трябва да подпише указа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране