19.05.2020 | 12:32
Огънят в двореца на Доган тръгнал от вип апартамент
Щетите са за над половин млн.лв

Въпреки опитите да се омаловажи случилото се в новия морски сарай на Доган в Отманли, се появиха информации за причините и размера на щетите от огъня.

Причината за пожара със сигурност е възникнала повреда в изводите на аспиратор към кухненска част на вип апартамент, намиращ се на втория етаж на резиденцията. Не става дума за пристройка, в която е била настанена прислугата, а за част от самия дворец. Вип апартаментът, от чийто включен аспиратор е предизвикан огненият ад, е бил обитаван в този момент, пише Флагман.бг.

Причините за подобен инцидент, според експертите, винаги са две – или самозапалване на наслоена мазнина по проходите, или авария в ел системата.

Категорично не става дума за умишлен палеж, както и за запалване вследствие на продължително и масирано готвене в тази част. Аспираторът по всяка вероятност е бил ползван за отдимяване от запалена цигара.

Пожарът възниква около 11 часа. По това време в своя апартамент е бил самият почетен лидер на ДПС Ахмед Доган.

В базата са били 10-ина души – гардове от Националната служба за охрана, както и обслужващият персонал. През уикенда, Сараят се посещава от високопоставени гости на Доган, не е ясно дали някой от тях не е останал и в понеделник. Загадка е кой или кои са обитавали луксозното гнездо в морското имение.

Сигналът на телефон 112 е подаден в 11:44 часа, като дотогава всички, намиращи се на територията на резиденцията, се опитвали да гасят със собствени сили огъня.

Ахмед Доган е бил изведен в противоположния край на сградата, нямало е опасност за живота му.

Едва, когато димната завеса се вдига от полуострова и се вижда от Бургас, застрашавайки при завъртането на посоката на вятъра да отнесе искри и към резервоарите със суров петрол на „Лукойл Нефтохим“, началникът на охраната взема решение да алармира пожарната.

Подаденият сигнал е за инцидент в курортната база на „Трансвагон“ АД, закупен наскоро за разширяване на имението на Николай Вълканов и за който се знае, че се ремонтира.

Заблудихме се, свързахме сигнала със стария имот на Ахмед Доган, който той отстъпи на бившия си партньор Николай Вълканов преди повече от 7-8 години. Вълканов в момента го разширява, приобщавайки вилата и двора „Трансвагон“ АД към своя имот. Действително разстоянието от тази част на залива до новия сарай е повече от 2 км в посока североизток“, каза един от пожарникарите, придвижващ се с първите коли.

Обяснението на 112 било, че гори „малка пристройка“, за да не се създава паника. Мисълта обаче, че става въпрос за Сокола, е била достатъчна от бургаската пожарна да пратят директно две големи коли.

Въпреки объркването, те успяват да достигнат навреме двора на новата резиденция, но установяват бързо, че не могат да подадат хидрант, поради недостатъчното налягане на водата. Това става около 11:55 часа, когато огънят вече се разраства и обхваща целият покрив. В гасенето се включва и пожарен автомобил на „Лукойл“ от близката нефтобаза.

Към трите пожарни присъединяват две водоноски. Така, чак към 13:30 часа, успяват с категоричност да кажат, че огнището е потушено.

Домакините първоначално опитват да отклонят огнеборците и полицаите – да не правят оглед и да не се задълбочават в разследване на случилото се.

Вече било ясно, че първоначалните искри са тръгнали от аспиратора. Щетите са за около половин милион лева и са нанесени на дясното крило на самата основна сграда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране