30.07.2019 | 12:08
Окончателно: Сделката за F-16 е факт
"Държавен вестник" публикува всички закони, свързани с покупката на 8 изтребителя за 2.2 млрд. лв.

В днешния брой на „Държавен вестник“ бяха публикувани трите документа, които са свързани с покупката на американските изтребители F-16. Това е последният българската процедура по договора със САЩ за новите самолети, след който сделката може да се смята за приключена документално.

Първият документ е законът за ратифициране на договора за купуване на самолетите F-16 Block 70.

Пълното му наименование е „Закон за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)“.

Вторият е изменението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. А третият документ е Закон за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

Според параметрите на сделката България ще купи 8 изтребителя. Очаква се първите 4 бойни самолета да бъдат доставени до средата на 2023 г., а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева.

Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв, а тяхната доходност, според Министерството на отбраната, ще е 1.5%.  Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува факта, че ратификацията е минала бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи.

Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ (ВМРО), ДПС и двама независими. Вето на договора за индустриалното сътрудничество и на актуализацията на бюджета не последва.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    За пари няма срам,какво са едни 150-200 милиона за морално остарял самолет между такива съюзници и приятели.Като си купищ стар мерцедес от твоя приател за който трудно се намират резервни части си му мисли и как ще го ремонтираш и ползваш. А той и гори много бензин само 20000-25000 на час, иска специализиран сервиз със сертифицирани техници на които заплащането е скъпопък и натрудно намираемите части и надценка се слага. България колко военни пилоти има? 200 Летателни часа на година е изискването за един пилот да бъде в добра форма за отбрана на страната. Означава ли това че в България има 8 пилота на бойни самолети, и тренировката им ще струва 40 000 000 долара на година или 68 800 000лв на година вместо 12 384 000 лв при същите 1600 летателни часове на един Грипен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране