15.07.2019 | 19:13
От НАП са изтекли лични данни на милиони български граждани и фирми
Линк към масива от близо 11 GB беше разпратен от анонимен мейл до различни медии

Beроятно най-големият теч на лични данни в България. Така изглежда масивът от 57 папки, съдържащи повече от хиляда файла, който анонимни хакери разпратиха до български медии в понеделник. При преглед на информацията в тях „Капитал“ откри бази данни с по над 1 млн. реда съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. А това, че става въпрос за истински теч, може да се потвърди от случайни справки, при които открихме данни на няколко журналисти от вестника. А също и на финансовия министър Владислав Горанов.

Голяма част от информацията е стара и отразява справки от преди повече от десетилетие. При други не може да се определи към кой момент са данните. Но част от файловете съдържат и нови вписвания дори от юни, което говори, че пробивът е направен скоро.

Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите. Характера на данните вътре говори по-скоро, че те произхождат от Националната агенция за приходите (НАП). Това се посочва и в официалния отговор на запитването на „Капитал“ от финансовото министерство: „НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите. В момента се извършва проверка реални ли са данните на посочената връзка, за които се твърди, че са на МФ. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.“

За голяма част от файловете е трудно да се каже какви точно данни съдържат. Те са в CSV формат и явно са експортирани от бази данни – колоните са кръстени с кодови номера или кратки обяснения. Затова и без разшифровка няма как да се разбере какво стои зад тях.

 

Все пак има някакви индикации какво има вътре. Имената на папките дават известна представа за институцията, откъдето идват данните и характера им. Така например има папки AZ (Агенция по заетостта), BACIS (Българска акцизна централизирана информационна система), NZOK (Национална здравноосигурителна каса), AUAN (Актове за установяване на административни нарушения) и др., както и няколко, включващи NRA или NAP. Има папки, които явно съдържат данни от данъчни декларации за години до 2007 г.

 

Съдържанието и периодите на информацията във всяка папка са различни. Някои от големите файлове обаче са буквално масиви от лични данни. В един файл, кръстен GRAO, има 1.4 млн. реда, всеки от които съдържа само три имена и ЕГН – вероятно справка от ГРАО за попълване базите данни на НАП. В друг има по-малко (над 1 млн. записа), където срещу имената има и данни или NULL, което вероятно съответства на данъчни задължения на лицето към даден момент. Има и файл, където срещу над 1.1 млн. ЕГН-та стоят месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване към неизвестен момент.

В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица. Вероятно това са регистрирани потребители на сайтове за онлайн залози, тъй като имената са събрани хаотично (част на кирилица и част на латиница). Срещу тях има идентификатор Player_ID, а сред данните за тях има и посочен използван IP адрес.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране