07.06.2019 | 0:01
Парламентът единодушно реши партиите да връщат надвзетата държавна помощ
Надвзетите пари са преведени на партиите с над 1% и коалициите с над 4 % подкрепа на последните парламентарни избори

Партиите и коалициите да върнат надвзетите 14.5 милиона от държавните субсидии за последните три години. Тази поправка в Закона за политическите партии бе подкрепена на първо четене единодушно от депутатите в четвъртък. Предложенията бе внесено от Министерския съвет и бе гласувано със 170 гласа „за“.

Надвзетите пари са преведени на партиите с над 1% и коалициите с над 4 % подкрепа на последните парламентарни избори. Въпреки че по-високи субсидии са отпускани на партиите и преди 2016 г., правителството предлага „допълнителните“ суми да се връщат само за последните три години. Обяснението е, че иначе щяло да настане хаос заради давността за връщане на по-старите „наддадени пари“.

Любопитното е, че Народното събрание гласува тези промени в същия ден, в който премиерът Бойко Борисов неочаквано поиска от парламента да намали 11 пъти субсидията за политическите формации – те да взимат не по 11 лева, а по 1 лв за получен глас. Ако и това предложение бъде подкрепено, ще се стигне до интересна ситуацията. От една страна държавата ще поиска от партиите милиони, които са им дадени законно (както твърди Министерството на финансите), а от друга ще им спре парите, с които могат да си върнат дълга.

Само няколко часа след внасянето на законопроекта за 11-кратното намаляване на субсидиите, бюджетната комисия спешно прие намаляването на субсидиите, за да минимизират имиджови щети. Няколко дни след евроизборите „Шоуто на Слави“ изнесе информация, според която партиите са получили по над 13 лева на глас през миналата година, докато законът им отрежда 11 лева.

Прокуратурата обяви надвзетите субсидии за незаконни, но управляващите твърдят, че всичко е наред. Причината за по-високата субсъдия е, че партиите не получавали пари само за гласовете, които са подадени за тях, а си разпределяли пропорционално всички действителни гласове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране