23.03.2020 | 15:37
Парламентът подкрепи ветото на президента върху извънредния закон
От него бяха извадени наказанието за фалшиви новини и контролът върху цените на стоки и услуги

Парламентът подкрепи ветото, което президентът Румен Радев наложи вчера върху разпоредбите на новия закон за извънредното положение, засягащи наказанията за разпространение на невярна информация в условията на епидемия и фиксирането на цените на стоките.

Даниела Дариткова – шефът на парламентарната група на ГЕРБ, призова съпартийците си в залата да подкрепят ветото, дори и да го направят с неохота. „Осъзнавам несъгласието ви и това на нашите привърженици, защото демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента. Няма как да се забрави, че преди месец държавният глава неочаквано и немотивирано сне доверето си от българското правителство. Споменът за вирусологичните забележки от 3 март също е ярък“, рязко атакува Дариткова държавния глава. Тя обясни, че предложението за контрола върху цените, което беше внесено от БСП, е било възприето от ГЕРБ миналия петък, за да бъде гласуван бързо законът. А текстове за борба с невярната информация вече имало в Наказателния кодекс по отношение на други престъпления. „Не е време за политиканстване и ежби“, завърши Дариткова.

ВМРО, които са партньори на ГЕРБ в управлението, обаче призоваха да бъде отхвърлено ветото. „ГЕРБ се поддадоха на изнудването на БСП“, обяви депутатът Александър Сиди, според когото, за да бъде приет законът, хората на Бойко Борисов направили компромиса да подкрепят недопустимото за пазарна икономика предложение на социалистите да се сложи таван на цените на стоките и услугите.

От БСП застанаха безрезервно зад Радев, макар че ветото ги засегна. „Щом има въпросителни, те трябва да бъдат изчистени. Но вярваме, че не можем да позволим такъв тип злоупотреба с извънредното положение. Затова ще продължим да работим по днешната тема и след ветото“, заяви соцдепутатът Крум Зарков по отношение на пропадналата идея на червените за борба със спекулата. А соцлидерът Корнелия Нинова направо мина в атака срещу управляващите: „Вкупом заговорихте срещу предложението на БСП, а нито едно по-добро не предложихте. А за 10 дни маските от 10 стотинки станаха десетки левове!“

Нападките й подхраниха иначе затихващия дебат. „Сбъркахме по отношение на вашето глупаво предложение за спекулата … 96-та година контролирахте 52 процента от цените на пазара, а по-голяма спекула оттогава, българската история не познава“, скочи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И изрази увереност, че ако изникне проблем, правителството щяло да се справи.

От НФСБ – партията на Валери Симеонов, пък разбиха единството на „Обединени патриоти“, като заеха противната на ВМРО позиция, заставайки зад ветото. „Ще подкрепим ветото на президента, макар и с огромна доза отвращение. Това е поредният непохватен опит на президента за политически пиар, начин да преодолее политическата и социалната изолация, в която се е поставил“, обясни депутатът Борис Ячев. Но посочи, че иначе приетото предложение на БСП „ще създаде възможност за изключително висока степен на административен произвол срещу българските предприемачи“.

Проточващите се обсъждания разяриха депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който обвини левицата в „политическа спекула“. „Ако не приемем спешно този закон, тези най-спешни мерки, които трябва да защитят живота и здравето на българските граждани, да ограничат разпространението на този опасен вирус, няма да влязат в сила“, тревожно предупреди Ципов.

Не го послушаха обаче собствените му съпартийци. Депутатът Спас Гърневски заговори от трибуната за тероризъм и болшевизъм. Това взриви лявата половина на залата, от която се понесоха освирквания и викове „фашист“. Шефът на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще накаже Гърневски, както и Стоян Мирчев, който беше най-гласовит сред соцдепутатите. „Ще приема наказание всякакво. Дори мога да се самонакажа. Но най-напред накажете председателя на БСП, която ни нарече убийци“, продължи Гърневски. „Когато от тази трибуна говорят комунистически трубадури, смятам, че трябва да дезинфекцираме трибуната след това“, отвърна му червеният Александър Симов. „Какво високо ниво на дебат!“, саркастично констатира Цвета Караянчева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране