25.03.2021 | 17:23
Партиите похарчиха рекордните 3.5 млн. лв. за медии
Веселин Марешки и Валери Симеонов са прахосали над 1,1 млн. лв.

20 дни след старта на кампанията, участниците в нея похарчиха рекордно много средства за медийно отразяване – 3 518 725 лв. без ДДС. Това е общата стойност на сключените към 24-и март договори  между политическите субекти и медиите, включени в нашия мониторинг. Той обхваща официалните страници на 40 национални и регионални медии (които може да видите ТУК) – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции.

Кой похарчи най-много за реклама досега? 

Патриотичната коалиция Воля-НФСБ продължава да е първенец по похарчени средства като сумата, която са отделили за медии, вече е 1 115 148 лв. Формацията продължава да насочва своите средства основно към големите телевизии – Нова ТВ, БТВ и БНТ. След тях по разходи за медийна кампания се нареждат ГЕРБ-СДС с 503 392 лв. От началото на кампанията те са ориентирани към онлайн и печатни медии, но в този период вече има и средства насочени към телевизиите. Трети по разходи са ВМРО-БНД с 492 001 лв., като основната им част е насочена за телевизионно излъчване. На четвърто място е формацията на Цветан Цветанов – Републиканци за България, която е похарчила 409 996 лв.

От подписаните договори изглежда, че коалицията с втора по численост парламентарна група – БСП за България, провежда по-скромна медийна кампания. До вчера формацията е вложила едва 202 660 лв. От левицата залагат на БНТ и партийната си телевизия БСТВ.

Най-много средства към 24-и март са привлекли трите водещи телевизии в страната – Нова ТВ – 677 116 лв., БТВ – 609 853 лв. и БНТ – 467 443 лв. С БНТ договори са сключили значително по-голям брой формации, обяснение за което може да се дължи и на сравнително по-ниските цени за отразяване на телевизията, които се определени с постановление на Министерски съвет. Така БНТ има договори с 13 формации, докато бТВ и Нова ТВ – с по 4.

Телевизия Евроком се нарежда на четвърто място по привлечени средства – 437 611 лв. Продължава и практиката тази медия да сключва и безвъзмездни договори с участниците в кампанията. Към 24-и март има 9 такива споразумения със следните участници в кампанията: коалиция Ние, Гражданите, коалиция БСП за БЪЛГАРИЯ, партия Възраждане, партия АБВ, коалиция Демократична България, коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна, партия Движение на непартийните кандидати, партия Правото и партия Общество за нова България. Какви са услугите, за които се сключват тези безвъзмездни договори, и каква е тяхната стойност, не може да стане ясно от публикуваната информация

Безвъзмезден договор за отразяване с политическа партия Атака пък е сключила партийната им телевизия Алфа. Това е и единственият договор на телевизията към 24-и март.

В допълнение, можем да отбележим, че останалите партийни телевизии са сключили възмездни договори с политическите формации, с които са свързани – това са БСТВ и БСП за България, Скат и Воля-НФСБ, ⅞ ТВ и Има такъв народ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране