13.01.2020 | 21:39
Пеевски предлага да си плаща за охраната от НСО
Съпругата на президента Десислава Радева също ще трябва да си плаща

ДПС предложи депутатите, семействата на председателя на парламента, президента и премиера, както и „други лица, свързани с националната услуга“ вече да си плащат за услугите на Националната служба за охрана. От движението внесоха промени в закона за службата, подписани от председателя на движението Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Така почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и медийният магнат и депутат от Делен Пеевски, вече няма да ползват охрана за сметка на данъкоплатците. Съпругата на президента Десислава Радева също ще трябва да си плаща, както и роднините на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административенсъд, омбудсмана и кмета на София.

По закон НСО може да охранява и „други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило,отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“, което ѝ дава възможност на практика да охранява, който поиска. Сега обаче попадащите в тази графа ще трябва да заплащат за услугата.

Идеята на ДПС е тарифите за охрана да се предлагат от началника на НСО и да се утвърждават от министъра на финансите.

„Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице“, се посочва в прессъобщение на партията.

До предложението на ДПС се стига, след като години наред Доган, който не е част от активната политика, и Пеевски, който пък рядко се появява на работното си място в парламента, се ползват от услугите на НСО, като за това се плаща от държавния бюджет.

В края на миналата година почетният председател на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията плащ за колите на двамата, а държавата поема само заплатите. Тогава той каза, че движението ще предложи промени в закона за НСО, с които да се даде възможност охраняваните да си плащат. Заедно с тази поправка ДПС щяло да настоява „президентът, премиерът и председателят на Народното събрание да бъдат охранявани от НСО, но не и техните секретарки, портиери, съпруги и съпрузи“.

След като Карадайъ лансира идеята, премиерът Бойко Борисов оцени предложението като правилен ход и добави, че който е застрашен, но има партийна субсидия, трябва да си плаща.

В края на миналата година президентът Румен Радев също поиска да се ограничи кръга на охраняемите лица.

„НСО не трябва да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски не защото няма заплаха за сигурността им, а защото те сами могат да си позволят охрана“, каза тогава той и добави, че всички въпроси за охраната на Пеевски и Доган трябва да се насочат към премиера Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране