26.02.2020 | 19:07
Петър Стоянов: С Костов имахме немалко пререкания
В куфарчето на проф. Ханке нямаше нищо сензационно, твърди бившият президент

„Нищо важно нямаше в куфарчето на проф. Ханке. Не ми направиха толкова голямо впечатление тези документи“. Това обяви Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 г. пред Би Ти Ви, по повод твърдението на Стив Ханке, че докато е бил държавен глава му е донесъл куфарче с доказателства за корупция в страната. След това пък Стоянов се обадил на тогавашния премиер Иван Костов и му се развикал. „Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“, разкри икономистът преди десетина дни.

„От свитъка от документи, който Ханке ми даде, нямаше нищо сензационно“, допълни Стоянов. По думите му Ханке по време на срещата му извадил „наръч от документи“, според които една-две американски компании искали да инвестират у нас, но властите „умишлено“ ги забавяли и им правели спънки. „Сякаш да си поискат нещо насреща“, обясни бившият президент.  „Не е приятно някой да дойде от Америка и да ти каже, че си президент на корумпирана страна“, заяви емоционално и леко раздразнено Стоянов. „Тогава имахме нужда от инвестиции. В България нямаше 1 лев, никой не ни даваше заеми, а за да го направят беше нужен стриктен контрол“, припомни той тогавашната икономическа криза.

Относно твърдението на Ханке, че се е накарал на Костов, след като е разбрал за въпросните документи, Стоянов отговори, че „нищо драматично не се е случило“.

„30 години, откакто правим приватизация. 10-15 институции се занимават през годините с нея. А досега не сме стигнали до приемлива истина за обществото“, смята Стоянов. „Как си мислят всички – истината за нея ще излезе от куфарчето на проф. Ханке“, попита риторично той. Силно го притеснявало „наивността“, с която сме приемали информация. „Безспокои ме лашкането от посока в посока“, каза Стоянов.

„20 години минаха от тогава. Даже донякъде ми е унизително да се обяснявам дали съм получил куфарче с документи за корупция“, заключи той. Не се притеснявал да бъде разпитван от прокуратурата по повод казаното от Ханке. Преди два дни от държавното обвинение обявиха, че ще се „ровят“ в него с оглед на цялостното намерение на прокуратурата да провери приватизационните сделки от времето на прехода досега.

По повод някогашния доклад на НСлС до него като държавен глава и последвалия скандал по върховете на държавата, Стоянов отказа да разкрие имена на корумпирани министри. „Няма да съм аз лошия глашатай, има органи те да се произнесат“, каза  той. Призна още, че със Иван Костов са имали „не малко пререкания“. „Не постъпи почтено като изрече лъжа, че отварянето на досиетата и лустрацията бяха спрени от държавния глава“, посочи Стоянов.

Loading...

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Професор Ханки правилно е казал че държавни чиновници са ги натискали за да им дадът подкуп.В Америка ако има запитване или подадени документи, отговора е максимално до 20 минути а документите се получават веднага ако човека присъства лично в офица или получава на следващия ден по поща ако е електронно. Къде са описани и поставени на публично достъпно място или на интърнет странница в държаввните агенции каки са прават и сроковерте за издаване на документи и с кого и как да се свържеш ако документите не бъдат издадени в този срок?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране