30.07.2019 | 14:00
Петков с прозрение: Костов и Станишев са виновни за африканската чума
Правителството на СДС ликвидирало екарисажите

Иван Костов и Сергей Станишев лично носят огромна вина като министър-председатели за липсата на инструментариум в България да се ликвидират огнищата на зарази при животните. Това заяви днес в Плевен лидерът на АБВ Румен Петков. Склонни сме да забравяне престъпленията, които са извършени от различни правителства и по тази причина не можем да дадем обяснения за ситуацията днес в цялост, добави той.

Правителствата на СДС са една от основните причини – и главно правителството на Иван Костов, за неспособността на държавата да предприеме цялостни ефективни мерки за борба и ликвидиране разпространяването на масовите заболявания при животните, допълни Петков. Според него правителството на Костов е ликвидирало екарисажите в България и 2001 г., май месец, страната не е имала нито един екарисаж, което заложило грозната перспектива.

„Вътрешностите на животните няма къде да се изгарят и те се хвърлят по бунищата, а това е сериозна предпоставка за разпространение на масови заболявания.

Политическата отговорност е на Иван Костов като министър-председател, защото става въпрос за държавна политика. Вторият голям проблем е пропускът на Сергей Станишев. България бе спечелила по програма ФАР безвъзмездно 18 милиона евро за изграждане на екарисаж от последно поколение. Сергей Станишев като министър-председател „проспа“ тази възможност и през 2009 г. парите бяха върнати обратно в програма ФАР. България остана без голям екарисаж.

Двете правителства и лично Иван Костов и Сергей Станишев, като министър-председатели, носят огромна вина за липсата на инструментариум в момента в страната и през годините да се ликвидират превантивно огнища на такива зарази“, коментира бившият министър на вътрешните работи в кабинета „Станишев“.

Румен Петков се позова на специалисти, и посочи, че екарисажите, които имаме в момента, не могат да унищожат повече от 20-30 хиляди птици, защото са малки. Прогнозата, която нашите експерти дават е, че настоящото бедствие с Африканската чума по свинете, може да доведе до задължението България да ликвидира между 250-300 хиляди свине, след което ще бъде нужно десетилетие за възстановяване, каза Петков.

Според него отговорност носят и сегашните власти. Лидерът на АБВ заяви, че от късната есен на миналата година от АБВ са настоявали да се вземат всички мерки от МЗХГ, да се ангажира и ЛРС и рязко да се ограничи популацията на дивите прасета, но това не е станало.

Румен Петков посочи, че от дълго време настояват за възстановяване на Националната ветеринарно-медицинска служба пред няколко поредни министри на земеделието, но и в тази посока не се предприема нищо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране