07.10.2019 | 16:13
Пламен Георгиев събаря навесите от „терасата с барбекюто“
Щял да взема 3300 евро като консул във Валенсия

Бившият председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е оттеглил жалбата си срещу събарянето на незаконните постройки на терасата на жилището му в София, която тераса пък доведе до „незавидното“ му сега състояние – на бъдещ консул на България във Валенсия.

За отказа съобщава в. „24 часа„, който преди време единствен публикува и сертификата на Георгиев за завършено по-високо ниво на владеене на испански – след като стана ясно, че той е декларирал само основно.

Молбата е заведена днес в административния съд. С нея се оттегля жалбата на Георгиев срещу заповедта на кмета на столичния район „Слатина“ за събарянето на въпросните постройки, които бившият председател на КПКОНПИ е заварил там със закупуването на жилището. Проблемът с терасата, станала известна като „терасата с барбекюто“, възникна обаче най-вече поради факта, че Георгиев не я бе декларирал в имуществнеата си декларация с обяснението, че тя се води обща част. Но се оказа, че нито един от съседите му в кооперацията няма право до „собствеността си“. В същото време при ипотеката пред банката Георгиев е декларирал тази част от имота.

Георгиев бе принуден да излезе в отпуск докато траят проверките и на неговия имот – покрай всички останали от т.нар. Апартаментгейт. А след като те приключиха, набързо подаде оставка, а парламентът още по-бързо му я гласува. Малко по-късно правителството взе решение да го изпрати на мандат в Испания, което предизвика вълна от обществено недоволство, но без резултат.

Според „24 часа“ сега той се отказва от жаленето под личния натиск на премиера Бойко Борисов, който бил възмутен от поведението му и заплашил, че ще оттегли кандидатурата му за Валенсия. Миналата седмица той бе освободен като прокурор, на каквато длъжност се върна след напускането си от КПКОНПИ, именно за да оглави дипломатическата мисия.

Междувременно испанското издание „Ел Конфиденсиал“ съобщи днес, че Георгиев ще получава заплата от 3 300 евро на месец като консул, Според източници на изданието предишни консули са получавали и 500 евро на месец за съпругите си, 200 за всяко дете и платен наем на апартамент в една от най-хубавите зони на града. Българското правителство поема разходите за жилището и за частните училища на децата. Освен това покрива разходите за път до България на консула и семейството му.

Генералното консулство на България във Валенсия обслужва автономните области Валенсия, Мурсия, Кастия Ла Манча и Балеарски острови. Дипломатичският клон основно работи за улесняването на всякакъв вид бюрократични процедури за български граждани в Испания – например да не ходят до посолството в Мадрид, за да подновяват документите си за идентичност или паспортите си.

Изданието описва подробно скандала с терасата на Георгиев, който стана част от „Апартаментгейт“, протестите на българите в Испания срещу неговото назначение, както и за съмненията, че той не владее достатъчно добре испански език.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране