29.07.2020 | 10:22
Плевнелиев: Не правя голяма разлика между Костов и Доган
Политиците да подпишат пакт за почтеност, а Христо Иванов да изчисти зависимостите си от Костов - призова бившият президент

Многопластова, с най-различни сценарии и сценаристи. Така определи политическата обстановка в страната президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пред bTV.

“Мирно протестиращите по демократичен начин граждани, които имат кауза за по-справедлива България, за по-добре работеща система на правораздаване заслужават нашата подкрепа. Отнасям се с голямо уважение към начина, по който те декларират своето желание за една по-добра България, но има и олигарси и техните хора, има политици, които нямат интерес от редовни, а от предсрочни избори. Има хора, които търсят хаоса, затова трябва да отсеем семето от плявата”, каза той.

Сред търсещите хаоса той нареди олигарсите и насочи критиките си към действащия държавен глава Румен Радев, Корнелия Нинова, Мая Манолова и Слави Трифонов.

“Да поговорим за тези политици, които с високо вдигнат юмрук пред сградата на президентската институция мотивират протести. Държавният глава се е заклел в конституцията. Той е пазител, заедно с Конституционния съд, на конституцията, но днес държавният глава на България не спазва конституцията – заяви Плевнелиев. – Той няма право да иска оставките нито на главния прокурор, нито на министър-председателя. Държавният глава към днешна дата според мен е повече от очевидно, че върви по собствения си сценарий да води някаква битка за властта. До него има много, бих ги нарекъл, популисти. Корнелия Нинова обърна БСП в популистка партия, Мая Манолова, Слави Трифонов. Всички тези хора по популистки начин искат да яхнат тренда на популизма в Европа и да вземат властта. Не считам, че това е добро решение за България.”

Плевнелиев върна лентата назад, към протестите от 2013 г. и “правителството, което стана символ на задкулисието – на Орешарски”.

“Всички зам.-министри в правителството на Орешарски, а това са хората, които движат правителството, бяха назначени като зам.-министри в правителството на Радев 2017 г. Когато един държавен глава излезе и каже: “Не на задкулисието, мутри – вън!” имаме ясни факти, че Румен Радев практически е част от това задкулисие, след като правителството на Орешарски се е претворило и преродило в негово правителство.

Имал съм 20 срещи с Орешарски в тези трудни времена. Всяка от тези срещи е била: “Не зависи от мен”, “Не зависи от мен”, “Не зависи от мен”. Ето ви един министър-председател на задкулисието! Неговият екип са зам.-министри на Румен Радев. Съжалявам, едва ли това е човекът, който може да говори за нещо друго, освен за двойни стандарти”, каза още Плевнелиев.

Той предложи сформирането на обществени съвети към МС, НС и Президентството, в които да влязат представители на протестиращите, профсъюзите и работодателите и “да се приемат няколко важни действия и решения, които ще ни помогнат в следващите месеци да отидем много напред”.

Едно от тези решения трябвало да бъде приемане на “пакт за почтеност, при който политическите партии да се ангажират, че до следващите избори ще разчистят листи, депутати от всякакви съмнения за зависимости. Даваме път на младите, неопетнените”.

Резултатът щял да бъде, че “да, ГЕРБ ще трябва да чистят, но и Христо Иванов ще трябва да чисти – зависимостите от Костов например”.

По този повод Плевнелиев обясни:

“Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган при положение, че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите. Костов е човекът, който практически не допусна закон за лустрация”.

Според бившия президент е необходим и Закон за лустрация, тъй като “днес в държавната администрация работят над 10 хил. агенти на Държавна сигурност”. Дайте да ги махнем – призова той.

За съпредседателя на Демократична България Христо Иванов – вицепремиер и правосъден министър в негово служебно правителство Плевнелиев заяви: “Гордея се, че съм дал път на млади хора. Дадох му пълен картбланш да прави реформа, той направи конституционна реформа. Сегашният главен прокурор е избиран по неговите правила”. Той допълни, че вече е свалил доверието си от Иванов. Според него акцията в Росенец край т. нар. “летен Догансарай” е следното:

“Акцията в Росенец от двама човека с една надуваема лодка, с една видеокамера и от другата страна – четирима бодигардове на НСО под управлението и назначени от президента Радев, беше план, който постигна своята цел.

(…)

Има съвпадение на това, че вадим някакви снимки с някакви кюлчета и банкноти от спалнята на министър-председателя. Два,три дни по-късно двама човека с камера отиват и бодигардове, назначени от Румен Радев, хвърлят българското знаме. Не считам, че това е просто случайност”.

Според Плевнелиев резултатът от евентуални предсрочни избори би бил “много труден, много разпокъсан” парламент, с доминираща роля на “популистите, антиевропейците”. “Там слагам Радев, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Слави Трифонов. Като убеден европеец и демократ считам, че това е по-лошият вариант за България”, каза Плевнелиев.

1 коментар

  1. vadon каза:

    Мнението на един поплювко никого не интересува.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране