06.08.2019 | 18:11
Плевнелиев пак дъвчи Радев: Цивилен трябва да е шеф на Военното разузнаване
Според бившия президент едно погрешно решение от 2015-а година днес се коригира
”Цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба “Военна информация“. Това е позицията на президента Росен Плевналиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.), по повод наложеното от президента Румен Радев вето в Закона за военното разузнаване: “Би следвало цивилно лице да може и да има правото да стане началник на служба ”Военна информация”.

През 2015 г. Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за военното разузнаване. Тогава депутатите решиха само военен да може да заеме поста.

“Много е важно да се задълбочим и да видим какво се е случвало през годините. И тогава, и сега аз твърдя, че цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба “Военна информация“ или по-точно обратното – не бива да изключваме тезата, че и цивилно лице може, т.е. само военни да бъдат, така както президентът Радев днес каза. Неговият аргумент е един единствен, той каза службата се казва “Военна информация“ – следователно само военен може да бъде шеф на тази служба. Моите аргументи бяха коренно различни – аз вярвам, че служба “Военна информация“, и това е разписано в самите текстове, не е свързана единствено и само с отбраната на Република България. Тя е свързана и изпълнява изключително важни задачи с националната сигурност като цяло. А една голяма част от рисковете днес са точно с не военен характер“, посочи той пред БНР.

Според Плевнелиев едно погрешно решение от 2015-а година днес се коригира: „И тук, за съжаление, държавният глава Радев по-скоро издиша със своите аргументи. За пореден път виждаме доказателство, че президентът Радев няма силен екип, няма аргументи, а по скоро действа популистки. Той го играе контра вече три години – и на правителството, и на Народното събрание, за съжаление понякога без аргументи“.

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, които допускат и цивилен да заема длъжността директор на служба „Военна информация“. Според държавния глава ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза за осигуряване изпълнението на основните задачи на службата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране