18.12.2020 | 14:35
“Поан”: Подкупите при Борисов стигат до 50%
Българския премиер извадил пистолет пред шефове на ЕНП. "Луд ли сте?!", възкликват те

Френското списание “Поан” публикува днес голям очерк за българския министър-председател под заглавие “Бойко Борисов – европейският каубой”. В него описва последните му скандали, като започва със снимките от спалнята му с чекмеджето с едри пачки и златни кюлчета. “Вътре има банкноти поне за 1 млн. евро”, пише изданието.

След като цитира неговите оправдания как е бил заснет “от една прекрасна госпожа” в резултат на комплот, изданието отбелязва: “Тази сцена би могла да се разиграе в отдалечена република в Централна Азия. Но това става в една от 27-те държави в ЕС. Наистина, тя не е нито най-голямата, нито най-богатата, но е познат член, интегриран в европейския дом от 2007 г.”.

“Поан” цитира политици и журналисти, които описват впечатления от различни негови изяви. После изданието обобщава: “След 11 години на власт каубоят на Балканите може да се похвали с жалки постижения. На първо място с най-високото равнище на корупция и бедност в ЕС. След това с липса на свобода на печата, класиран на 111-то място в света зад Гвинея и Кувейт, въпреки че по време на влизането си в ЕС България бе наравно с Франция по свобода на печата.  Накрая със сриващи се чуждестранни инвестиции, сведени до 1 млрд. долара, след като през 2008 г. са били 8 млрд.”

Борисов обаче може да се гордее с едно нещо: разширяването през неговите мандати на пътната мрежа с 20%, пише “Поан” и посочва що за гордост е това: “Красотите й понякога са ефимерни поради лошото качество на материалите и особено поради високата цена. Километър българска магистрала струва три пъти повече отколкото в Норвегия. Причината: подкупите, стигащи до 50% от сумата на контрактите, както и раздробяването на обществените поръчки. За да избегнат участието на чуждестранни фирми, властите прилагат един трик: възлагат на местни изпълнители поръчки за малки участъци с дължина до 10 км. По този начин държат в непрозрачност пазарите и грабежа на европейски фондове. ”

Под вътрешно заглавие “Брюкселският бос” парижкото списание разказва някои случки с Борисов, забелязани от чужденци. В софийския хотел “Хилтън” приема германски представители на Европейската народна партия. “Преди началото на разговора поставя пистолет на масата. “Луд ли сте?!”, възкликват събеседниците му. “Убива ми на корема”, отговаря той.” Журналистът Марк Нексон разказва и друга случкка: “На работен обяд в Брюксел Борисов се шири на масата сред дузина от антуража. С пура в устата той гледа по телевизията мач на “Реал” Мадрид. По едно време бута чинията си към своя помощник. “Махни ми кокала”, нарежда той. Никой не възразява. Въпросният помощник е Цветан Цветанов.

Христо Иванов разказва как в качеството си на бивш министър на правосъдието на Борисов го е убеждавал да промени статута на всесилния главен прокурор. Отговорът му бил: “Ще го направя, ако поиска Меркел”. “И наистина, Борисов и Меркел се разбират отлично”, пише изданието и дава пример: “На вечерите на Европейския съвет двамата изпълняват игра, която е станала ритуал. Ангела предлага своето парче месо на вечно гладния Бойко”.

Във връзка с мигрантската криза през 2015 г. “Поан” отбелязва, че Борисов си е спечелил още похвали. “Той преговаряше с Ердоган за задържане на мигрантите в Турция, а през това време правеше ограда по границата си”. “В сравнение с поляците и унгарците той никога не създава проблеми”, отбелязва неназован дипломат. “Оттогава Борисов може да преминава всякакви линии. Помага му един бизнесмен: Делян Пеевски, 40 г., сенчест съюзник, който контролира 80% от медиите”, сочи седмичното списание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране