28.03.2018 | 16:25
Покойният милионер Младен Мутафчийски: Красимир Янков е далавераджия от Летище „Варна“
Настоящият депутат от БСП е протеже на бившия министър на икономиката Петър Димитров, когато предаде без да се замисли. Янков е класически конюктурен политика, чиято единствена мечта е на стане вътрешен министър

През 2004 година с партийно протежиране от  бъдещия министър на икономиката и енергетиката в Тройната коалиция Петър Димитров (бъдещ гуру и локомотив на депутата от БСП Красимир Янков) последният е назначен за началник отдел, а по-късно и за Търговски директор на държавното по това време, летище „Варна“. Какви ги е вършил Янков там, интернет мълчи многозначително, но пък е крайно интересната статия „Храбри съветници -шутове пробват да прецакат държавата” публикувана в „Труд” на 24.06.2009, в която покойният вече бизнесмен Младен Мутафчийски твърди, че Красимир Янков е изгонен от летището заради далавери с безмитните магазини, с предизвикана ревизия и прокурорска проверка.

Дали това е така или не, все още не е напълно ясно. Ясно е обаче, че още тогава Красимир Янков очертава пред себе си пътя на класическия конюнктурен политик, чиято движеща сила не е какво и да е била идея, а чист и елементарен кариеризъм. Всъщност днес всички на „Позитано“ 20, че Янков има една единствена мечта и тя е да стане министър на вътрешните работи.

Красимир Янков е завършил Икономически университет – Варна със специалност „Счетоводство и контрол“ и Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов със специалност „Финанси“. Началник е на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, както и на АЕЦ „Козлодуй“. Член е на БСП от 2002 година. От 2000 година Красимир Янков е собственик на фирмата „Санкт инвест – Красимир Янков“, която се занимава с търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Фирмата, която прекратява дейността си през 2005 г., е собственост и на брат му – Янко Христов Янков. Тя е представител по продажби за „Загорка“ АД в североизточна България. От 2004 до 2005 г. Янков е началник отдел „Търговия“ в „Летище Варна“, а през 2007 г. той става съветник в Политическия кабинет на Министерство на икономиката и енергетиката. Преди това, от 2006 – 2007 г. е  директор „Търговия“ във „Фрапорт туин старс еърпорт мениджмънт“ АД, фирма за която се говори, че е свързана с варненската групировка ТИМ.

Другите интересни подробности свързани с Янков от този период касаят партийната кариера на депутата – от новоприет редови член само за няколко месеца той израства до председател на БСМ /младежката организация на партията/. Източници от БСМ характеризират този период със следните думички – манипулации,  фалшиви членове, натиск, касиране на избори, и десетки компромати.

През 2006 г. във варненския вестник „Черно море“ излиза статия озаглавена „Млади социалисти искат касиране на избора на Красимир Янков за шеф на БСМ“. По-рано, през 2005 г. пък, Красимир Янков все още е само едно име в краткото прессъобщение на транспортно министерство: назначен е нов член на борда на директорите /тогава съвет на директорите/ на летище Варна – скромно начало на една забележителна „борд кариера”, защото съвсем скоро ще последват бордовете на АЕЦ”Козлодуй”, „Международен панаир Пловдив”АД, „Евроком България”.

На власт вече е Тройната коалиция, а министър на икономиката е Петър Димитров, който има нов съветник в политическия кабинет, разбира се – Красимир Янков. Съветникът показва качества и бързо е повишен в началник на политическия кабинет на министъра. Новата служба има и екстри – Янков става член на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Първата му работа обаче е да напише доклад срещу бившия министър Румен Овчаров. Втората му работа пък е активно да се включи в посочената по-долу далавера.

Бившето ръководство на АЕЦ “Козлодуй” е продавало апартаменти на безценица през 2007 г. и 2008 г., показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От сделките дружеството е понесло финансови вреди за 1,78 млн. лв. Финансовата инспекция е започнала проверка в централата през 2011 г. след подаден към нея сигнал. За периода 2007 г. и 2008 г. АЕЦ “Козлодуй” е продала 280 имота – 276 апартамента и 4 гаража за 1,7 млн. лв. Оценката за тях е извършена от фирма “Пропърти експерт” ЕООД – Варна, избрана след конкурс. Според финансовата инспекция обаче оценката не е била валидна към датите на продажбите и данъчната стойност на апартаментите и гаражите е двойно по-висока – 3,49 млн. лв. Средната цена за един апартамент излиза около 6000 лв. Съгласие за продажбите е дал и бившият икономически министър Петър Димитров, пише в доклада на АДФИ. Красимир Янков пък е активен двигател по време на тези имотни продажби.

През 2012 г. Янков е избран за член на Изпълнителното бюро на БСП и организационен секретар – най важния ресор в партията, винаги ръководен от хора с огромен организационен и политически опит. Нещо, което Янков далеч не притежава към онзи момент, а може би и днес. Малко преди конгреса той е избран и за областен председател на БСП – Варна, като противовес на непокорния понякога общински председател Гуцанов, като за никой не е тайна огромната непоносимост между двамата, обект на непрестанни коментари във варненската преса. Властта е пълна, нищо не смущава светлото бъдеще.

На 28.06.2012 година обаче, избухва скандалът „Борислав Манджуков”. Манджуков, който също е член на БСП Варна, е задържан за контрабанда на цигари с щети за бюджета в размер на 8 000 000 лева. Настъпва суматоха, защото за никого не са тайна изключително близките отношения между Манджуков и Янков. В различни публикации името на Красимир Янков се свързва с варненската групировка ТИМ, „Булгаргаз“ и братята Домусчиеви. Факти показват, че Янков действително подържа отношения и с трите структури.

Брат му Янко Янков пък е управител на варненската фирма „Димят 2012“ ООД, чиито собственици са „Винпром Хасково“ ЕАД и „Лозаро-винарска кооперация Димят 20“. Той е и сред управляващите на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“. В него също така влизат и червените социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, като и тяхната придворна журналистка Мира Баджева. Въпросното сдружение участва с 50% в „Избирам българското“ ООД, което пък отново е собственост не на друг, а на Кънчо Стойчев и на Андрей Райчев, както и на бившия шеф на НДК Христо Друмев. Член на сдружението е и Лукан Луканов, който е сред собствениците на козметичната фирма „Арома“ АД, а днес е дясна ръка на Кирил Домусчиев и изключително близък авер на Георги Гергов. Дейността на „Избирам българското“, където участва и братът на депутата Красимир Янков се занимава с маркетинг, проучване на пазара, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.

Името на Красимир Янков, няколко пъти беше спрягано за министър на вътрешните работи, основно в периода преди предсрочните избори през 2017 г. Двигател на публикациите по тази тема бе самият Янков, разказват журналисти подържали контакт с червения депутат по това време. Ако БСП тогава действително беше спечелила вота, депутатът щеше да е фаворит за поста.

1 коментар

  1. Соларин каза:

    Янков е червено протеже, но предвид трудвия му стаж, погрешно му се приписват обсъврзаности с хора от Варна. Не е толкова голям, колкото го описват в различни публикации, нито връзките му са достатъчно силни, за да го изведат на позициите, за които се бори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране