14.05.2019 | 11:23
Порожанов подаде оставка, Борисов я прие
В мотивите си той посочил, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

До този момент оставки от третия кабинет на Борисов подадоха петима министри и един вицепремиер. Проф. Николай Петров, който беше министър на здравеопазването, подаде оставка на 30 октомври 2017 г., която беше приета. Министърът бе уличен, че като началник на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв. с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. 

През август 2018 г. оставки подадоха други трима министри заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Подалите оставка бяха транспортният министър Ивайло Московски, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков.

През ноември 2018 г. последва оставката на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, след като 26 дни майките на деца с увреждания протестираха под прозорците на Министерски съвет. Майките искаха оставката на Симеонов заради неговото изказване, че те са „кресливи жени, които спекулират с децата си”.

В началото на 2019 г. избухна и скандалът с апартаментите на управляващите на преференциални цени. Подадоха оставки правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, тогавашният председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

През април 2019 г. зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка заради проверка на прокуратурата за злоупотреби с евросредства. Манолев отрече обвиненията и обяви решението си за оставка като лично. Борисов прие оставката му. 

Министрите на труда Бисер Петков и на енергетиката Теменужка Петкова също подадоха оставки още през 2018 г., но Борисов не ги прие.

В момента прокуратурата извършва независима проверка, която не е съвместно със земеделското министерство, по отношение с неправомерното усвояване на средства за изграждане на къщи за гости, заяви в началото на месеца заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение по програмите за изграждане на къщи за гости. В случай, че се установи нарушение на длъжностни лица, няма пречка да бъде повдигната наказателна отговорност и на държавни служители – независимо от техния ранг на бивши или настоящи кадри“, каза още Гешев.
Той поясни, че наред с проверката на къщите за гости, министър Порожанов ще бъде проверен и по последния случай за група от 8 души, които са с повдигнати обвинения за престъпления по две от програмите на ПРСР, чиито принципал е Фонд „Земеделие“. Проверява се периодът 2015- 2018, когато директор е бил самият Румен Порожанов.
Миналата седмица бе съобщено, че проверка на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е установила несъответствие в подадената от Румен Порожанов имуществена декларация за 2018 година.
По този казус в „Беновска пита“ на Канал 3 в неделя Румен Порожанов уточни: „Всичко е декларирано, всичко кореспондира с декларациите ми в НАП. Пред КПКОНПИ всичко е подадено коректно, с изключение на доходите ми от заплатата от министерството от предходната година. Това е несъответствие, което съм отстранил в срока, който ми е даден. Подал съм заявления – в четвъртък или петък, до КПКОНПИ, да публикуват данните. Очаквам те да го публикуват – надявам се.“
Румен Порожанов, който е роден на 17 август 1964 г., е защитил две магистърски степени – по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ в Университета за национално и световно стопанство – София. Има специализации по публични финанси, публично управление и структурни реформи в Joint Vienna Institute, Австрия, и в САЩ. Владее английски и руски език.

Порожанов има дълъг професионален опит в Министерството на финансите. От 1992 до 2009 г. последователно заема експертни длъжности в отдел „Финансиране на специални дейности”; началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги” и директор „Финанси на реалния сектор”. В периода 2009 – 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите.

Заемал е и ръководни длъжности в реалния и в публичния сектор, сред които председател на Борда на директорите на „Арсенал“ АД-Казанлък (1993-1999 г.), председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис“, председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (2009-2014 г.).

От март 2011 г. до края на август 2013 г. Румен Порожанов заема поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” – РА. Той е начело на институцията и от ноември 2014 г. до февруари 2017 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране