12.05.2020 | 0:45
Потрес! Асфалтът по бул. „Дондуков“ се разтопи и съсипа ремонтирани улици
На фирма „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени

Поредният абсурд в центъра на София се случи днес следобед – на ключовия бул. „Дондуков“ буквално бликна разтопен асфалт, а преминаването на пешеходци беше изключително трудно, тъй като обувките им залепваха. Буквално „омазани до уши“ всички, които пресичаха отсечката между моста „Чавдар“ и ул. „Кракра“.

Целият следобед автомобили и тролеи размазваха разтеклия се асфалт, а черни коловози има чак до СУ „Св. Климент Охридски“, а ново ремонтираната „Кракра“ е почти съсипана.

Живущи в квартала, удивени от гледката, както и собственици на магазини твърдяха, че са подали сигнали в полицията, но никой не се появил, за да отклони движението.

Междувременно същият проблем, който предизвика гнева на софиянци, се появи и в столичния квартал „Сухата река“, където десетки автомобили също се оказаха омазани с разтопен асфалт. Наложи се дори градският транспорт да бъде спрян заради течните улици в квартала, предаде Нова тв.

Улица „Тодорини кукли“ в квартала временно бе затворена за движение.

Проблемът е в размекнал се битум. С него са запълвани фуги през есента. Заради високите температури обаче той се е разтопил. Щетите ще са изцяло за сметка на фирмата, която има договор със Столичната община.

„Проблемът е от няколко дни. Асфалтът се разтапя и става на сок. С чисто нови гуми съм и в момента не мога да си изкарам колата“, каза един от потърпевшите.

От фирмата, извършила ремонта обещаха, че веднага ще се заемат с отстраняване на проблема и то за своя сметка. „Поетапно ще затворим участъците, които са проблемни. Извикали сме техника, за да може да се обработи с пясък, да се почисти всичко и щетите да се отстранят за наша сметка“, заяви Тодор Василев, представител на фирмата.

След като проблемът гръмна в социалните мрежи и медии кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че основни улици в район „Подуяне“ се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване заради разтопения асфалт. Според Фандъкова битума е бил положен през есента по пукнатините в асфалтовата настилка. „Това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата  настилката се запечатва, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта“, твърди кметът.

Обработката на пукнатини е извършена от фирмата „ДЛВ“ ЕООД, която изпълнява текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа в район „Подуяне“.

След като битумът от пукнатините се е разтопил, той е разнесен от преминаващите автомобили по голяма част от пътната настилка.  Затова в момента се почистват целите пътни платна от екипи на фирмата изпълнител и почистващите фирми, посочва Фандъкова.

Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури.

На фирма „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени. Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител, заявява още Фандъкова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране