10.06.2024 | 14:17
ПП-ДБ изпраща Минчев, Кънев и Хазарта в Европейския парламент
Даниел Лорер пак остана без високоплатен пост

ПП-ДБ ще има трима евродепутати – Радан Кънев, Христо Петров (Ицо Хазарта) и Никола Минчев.

Минчев беше водач на листата, но Кънев и Петров го изпреварват със силен преференциален вот.

Радан Кънев (ДСБ) е единственият член на евролистата на коалицията, който и досега беше български представител в Европейския парламент. ПП-ДБ го бяха поставили на пето място при подреждането на листата.

Никола Минчев (ПП) беше единственият сред водачите на коалицията, които избра да се бори само за евродепутатско място и не се кандидатира за народен представител в 50 Народно събрание.

Ицо Хазарта (ПП) присъства в общо три листи – на 6-о място като кандидат за евродепутат, на 6-о място в листата за народни представители от Пловдив-град и на 1-во място в 25 МИР София, откъдето със сигурност е избран. Сега той ще трябва да реши дали да остане в парламента за още един мандат с неясна продължителност или да замине за Брюксел, където да е евродепутат през следващите 5 години.

Ако той освободи евродепутатското място, би трябвало да бъде заето от Стефан Тафров (номинация на “Да, България”). Дипломатът беше втори в листата, но високите преференции на останалите са го изпратили на четвърто място в общото подреждане.

Ако Христо Петров остане в ЕП, тогава вътрешнокоалиционният баланс ще е 2:1:0 – ПП спрямо ДСБ спрямо “Да, България”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране