20.09.2023 | 23:09
ПП-ДБ се разтресе заради милиарди от пътни ремонти
Ивайло Мирчев атакува министър Андрей Цеков в парламента, чака отговори на неудобни въпроси

Тихият скандал, който тече от месеци между коалиционните партньори ПП и ДБ, вече ескалира и излиза на повърхността, пише „Филтър“. Става дума за опасното напрежение между партньорите заради ремонта и поддръжката на пътища в страната.

Регионалният министър Андрей Цеков е от ПП. Преди да влезе в политиката, беше висш кадър на голямата строителна фирма „Главболгарстрой“ (ГБС). Съпругата му Деница днес е собственик на десетки фирми за проектиране на пътища и изграждане на ВиК системи, които също са в ресора на съпруга ѝ, както сме писали нееднократно.

Заместник на Андрей Цеков в МРРБ е Николай Найденов от квотата на ДБ. Картографът беше кандидат за депутат от Бургас, но не влезе в парламента. Цеков и Найденов са в хладни отношения, издават източници на медията от МРРБ. Според тях причината е политическа, както и липса на доверие между ПП и ДБ за харчовете в едно от най-ресурсните министерства.

Още с встъпването си в длъжност Андрей Цеков прекрати договори за поддръжка и ремонт на пътища за 4 млрд. лв., подписани от служебното правителство. Мотивът е, че ще има нови търгове, където ще се търси най-ниската цена.  Успоредно с това, редовното правителство отпуска двойно повече пари на същите фирми за строителството на „Хемус“, обявено от ПП за „кражбата на века“.

Нови търгове за текущи ремонти и поддръжка на пътищата в страната още няма. В същото време депутатът от ДБ Ивайло Мирчев вече официално атакува Андрей Цеков с писмени въпроси в парламента. С тях той иска информация, която съпартиецът му Николай Найденов би трябвало да има, ако беше запознат с плановете на министъра.

С три поредни въпроса от парламентарния контрол Мирчев пита Цеков точно по тази тема. Депутатът иска да знае как ще се отсяват кандидатите да поддържат и ремонтират пътища, за да не се допуснат фирма-фантоми, които нямат възможност да го направят качествено. Според министър Цеков водеща трябва да е ниската цена на новите оферти.

С друг въпрос Ивайло Мирчев пита Цеков как ще гарантира пътната безопасност заради спрените възлагания за август и септември по пътната мрежа.

Това стана със заповед на шефа на АПИ, който е пряко подчинен на министъра.

Третият въпрос на Мирчев е защо АПИ не възлага работа по пътната инфраструктура въпреки налични пари.

Андрей Цеков е подозиран от ДБ, че подготвя почвата определени фирми да спечелят новите търгове за поддръжка. Това не е било съгласувано с тях. Огромните средства, които ще се налеят за пътища, се очаква да са около 3 млрд. лв., с 1 милиард по-малко, отколкото беше възложено при правителството на Гълъб Донев.

1 коментар

  1. Зоро каза:

    И какво от това, всичко се знае ,всички говорят, но нищо не се случва ….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране