27.11.2020 | 14:57
Пред депутатите Ревизоро обяви, че иде водна криза. Пред Борисов – няма криза
Десислава Танева обяви, че Емил Димитров е бил разстроен, защото е изкарал коронавирус

Емил Димитров-Ревизоро обяви днсе пред парламента, че има риск Бургас да остане без вода от май, както и да има водна криза в земеделието догодина. Причината – сушата и трудната координация между различните министерства в кабинета „Борисов“ 3.

Министърът, който е от квотата на „Обединените патриоти“, поиска от депутатите да се вземе решение чрез съществуващата система водата от енергийните язовири да се пренасочи към земеделските, тъй като в момента обезпечеността в тях е 40-45 процента, а за да няма водни бунтове догодина, трябвало поне 70-75 процента. Той покани по двама представители на всяка партия да отидат в министерството, за да видят всички документи и какво е работено и какво – не.

„Догодина ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата. Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45 процента, ако ги направим на 70-75, ще спасим цял един отрасъл“, обяви още Димитров. Той заяви, че щял да си носи кръста.

За казуса в Бургас, където по думите му се знае отдавна и щяло да стане Перник 2, той каза, че заради воюването между министерствата на земеделието и на регионалното развитие и пиари, които управлявали България, решенията не били задействани, а кметът Димитър Николов заемал ролята на зрител. Вероятно става въпрос за решения по плана питейна вода за Бургас да се взема от язовирите „Ахелой“ и „Порой“, тъй като в „Камчия“ няма достатъчно. В момента „Камчия“ снабдява с вода Варна, Бургас и по-малките градове, села и курорти.

„Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да започне строителството, както реши Министерският съвет. Цензурират премиера. Един метър изкопана тръба няма. На главата ми се качиха“, каза Димитров по казуса с Бургас.

След това изброи подобни казуси в различни общини, една от които на ДПС, където язовир „Ястребино“ се съсипвал. И припомни водната криза в Перник, където по думите му язовир „Студена“ бил източен нарочно за предизборен ремонт. Той обвини кмета на града, че не е задействал узаконяването на водната връзка със София.

„Ние сме в изключителна криза поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система“, коментира още Емил Димитров. Той даде пример с Пловдивска област, където преди десет години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи.

По-късно пред БНР кметът на Бургас Димитър Николов каза, че е очуден от обвинението, че бездейства. От ВиК в общината били готови с идеен проект за осигуряване на питейна вода за града от двата язовира.

Накрая от правителствената информационна служба разпространиха прессъобщение за среща между Бойко Борисов и Емил Димитров, на която екоминистърът заявява, че водна криза няма да има, а догодина земеделските производители ще получат вода, колкото тази. По искане на Димитров ще бъде отстранена заместникът му Атанаска Николова, а на нейно място ще бъдат назначени двама други, които да отговарят за водния ресурс и за отпадъците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране