14.05.2019 | 22:51
Преговорите за F-16 пред провал?
Красимир Каракачанов призна, че американците не искат да свалят от цената, има вариант и за "Грипен"

Преговорите за доставката на изтребители F-16 може да се провалят и да се премине към втората оферта на шведите от СААБ и самолетите „Грипен“. Правителството засега не може да договори изгодна цена със САЩ за изтребителите, но преговорите продължават, съобщи днес военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той уточни, че част от правителствената делегация, която водеше преговорите във Вашингтон, вече се е прибрала в България. В САЩ обаче остават представителите на Военновъздушните сили.

Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената за част от тази услуга на този етап е неприемлива, обясни Каракачанов, цитиран от БНР. Ако не можем да постигнем необходимия резултат, имаме право да предложим на НС да прекрати този проект или да продължим преговорите с някой друг от участниците, добави той. Припомняме, че вторият кандидат са шведските изтребители „Грипен“.

Досега представителите на правителството коментираха, че очакват до юли да се стигне до сделка, въпреки че имаше очаквания разговорите за конкретните параметри да не се окажат толкова лесни. Сега обаче Каракачанов за пръв път признава, че има сериозни проблеми с преговорите. И за първи път не изключи вариант да не се стигне до сделка със САЩ и компанията производител „Локхийд Мартин“.

България има възможности, но те не са безгранични. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, имаме правото да кажем „не“. Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена, категоричен бе вицепремиерът.  Швеция и СААБ, не се отказват да следят проекта, което е индикация, че в него всичко е възможно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране