12.08.2019 | 14:18
Преведохме на САЩ цялата сума за изтребителите
Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години - средата на 2023 г., а още четири - до края на същата година

Общата сума от 1,2 милиарда долара вече е преведена от Министерството на отбраната към Правителството на САЩ за доставка на осемте изтребителя F-16, съобщи „Дневник“. Преводът е нареден в четвъртък, 8 август от Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността по сметка на Република България.

С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили, съобщиха от министерството на отбраната. С потвърждението от Агенцията за получените по сметката на Република България 1,2 милиарда долара за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години – средата на 2023 г., а още четири – до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Припомняме, че за да се осъществи сделката, се наложи правителството да одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019 г., според което дефицитът в него ще се увеличи с 1,829 млрд. лв. Министерството на финансите поема нов вътрешен дълг в размер на 400 млн. лв., който се налага заради изплащането на сделката за изтребителите.

1 коментар

  1. ANNA каза:

    HTE IMA LI PRAVO , TOZI KOITO E …JIV.. …TOGAVA , DA TARSI OTGOVORNOST ZA TAZI ………………..PRESTAPNA SDELKA …..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране