27.09.2023 | 22:29
Преврат срещу патриарх Неофит!
Митрополити, с активното участие на политици и служби за сигурност, ще го принудят да се оттегли от поста

Вътрешен преврат се готви срещу патриарх Неофит. Митрополити, с активното участие на политици и служби за сигурност, ще принудят дядо Неофит да се оттегли от поста, категорични са запознати с вътрешните борби в Българската православна църква.

Поводът са скандалите от последната седмица. Първо ДАНС изгони Васиан Змеев — архимандрита на Руската православна църква, който е наместник на московския патриарх Кирил у нас. След това служители на Елеонора Митрофанова заключиха храма „Св. Николай Мирликийски“ на жълтите павета, защото се оказа, че е собственост на руското посолство. До този момент всички бяха убедени, че тя е в диоцеза на Българската православна църква, пише „Филтър“, като се позова на източници в Светия синод.

Всичко се случва в контекста на войната в Украйна. В страната има Украинска православна църква (УПЦ), която е към Руската патриаршия и Москва я подкрепя. Държавната власт и лично президентът Зеленски обаче са за разколниците от автокефалната Православна църква на Украйна, която е призната от Вселенската патриаршия на Вартоломей. В тази геополитическа църковна война Българската православна църква, ръководена от Неофит, взема страната на УПЦ, която е вярна на Москва.

Задълбочаването на конфликта в Украйна и подкрепата на властта в България за Зеленски ще се окажат решаващи за съдбата на патриарх Неофит, категорични са източниците. Духовното правителство на България е разцепено на лобита, които преливат в сложната геополитическа ситуация.

„Негово Светейшество избягва конфликти. Моли се за мир. Болен е, почти немощен, а хората около него вземат решенията“, разказва вътрешен човек за ситуацията с главата на Църквата.

Всичко започва с личността на архимандрит Васиан Змеев, който е представителят на Руската православна църква у нас. Той е в България от 2018 година и винаги е бил в отлични отношения със Светия синод. Това не се променя и с войната в Украйна. Змеев е служител на Отдела за междуцърковни връзки към Руската патриаршия.

Според критиците му той има мисия да държи Българската православна църква в орбитата на руската, но изпълнявал и мисия в Северна Македония. Църквата там се бори за афтокефалия, т.е., да бъде призната за самостоятелна от Сръбската, заради която е под схизма.

Всеки месец архимандрит Васиан пътувал до Северна Македония, за да контактува с клириците там. На 15 септември службите за сигурност в Скопие изгониха руски дипломати като шпиони, а архимандрит Васиан – като нежелан на тяхна територия заради подривната си дейност по църковните въпроси.

1 коментар

  1. Значи каза:

    македонците са виновни за набеждаване на Руската църква, за да решават своите вътрешни проблеми!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране