17.07.2019 | 0:01
Президентът наложи вето върху финансирането на партиите
Подменя се конституционният модел на политическата система, алармира държавният глава

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за бюджета, с които партийните субсидии бяха рязко намалени, и се разреши бизнесът да финансира неограничено партиите. Той върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от закона – с тях се въвежда финансиране на партиите с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Държавният глава отбелязва, че подкрепя гражданската позиция, заявена на национален референдум, за ограничаване на финансовата субсидия за партиите. Според него обаче приетите от НС промени уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в конституцията, смята Радев. „Вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители“, обосновава се той.

Държавният глава смята, че с измененията партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Според него Финансирането от юридически лица и еднолични търговци създава обилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години, възмутен е Радев.

Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави, предупреждава Радев. Той отбелязва, че финансирането ще се насочи към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите.

Припомняме, че управляващото мнозинство реши да ореже държавното финансиране на партиите от 11 на 1 лев за получен глас. Освен това по предложение на ДПС падна и таванът за получаване на дарения, щял да се търси „американски модел“ на финансиране. От БСП остро възразяват и твърдят, че така ще се стигне до откровен лобизъм, а бизнесът ще предпочете да финансира само управляващите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране