09.07.2020 | 9:03
Президентът носи вина за скандала в морския Догансарай, твърдят от ГЕРБ
Председателят на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров заяви, че президентът утвърждава основните звена в структурата

НСО е служба към президента и той утвърждава основните звена в нея и числения състав. Това заяви в „Тази “ депутат от ГЕРБ, председател на Парламентарната комисия за контрол над службите – Димитър Лазаров.

По думите му това е регламентирано в Закона за НСО, а кой да се охранява зависи единствено от началника на службата, който пък се назначава от държавния глава.

„Тук еднолично той назначава началник и негов заместник. До 2015 г. нямаше Закон, как може да се отнеме нещо, което не е съществувало. Нямаше закони за службите – нито за Държавна агенция разузнаване, нито за Националната служба за охрана, нито за Военна охрана. Имаше едни постановления“, така Лазаров коментира твърдението на президента Радев, че със законовите поправки са ограничени правомощията на държавния глава в НСО.

Депутатът заяви, че в Закона е записано, че началникът на службата по своя инициатива или по искане на президента го информира по поставените задачи. „Началникът на службата ежегодно изпращат доклад на президента за дейността. Какви още правомощия иска президентът?“, посочи той.

Лазаров обясни, че освен премиерът, президентът и председателят на Народното събрание, НСО може да управлява чужди представители със същия ранг. При непосредствена опасност могат да охраняват депутати, членове на семействата на държавния глава, премиера и на председателя на НС – по преценка на една комисия.

„Тази комисия се ръководи от началника на НСО, който е назначен от президента. Заместниците му са назначени от него“, каза Лазаров.

На въпрос коя партия има мнозинство в комисията, решила да се охраняват почетният председател на ДПС Ахмет Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски – той отговори, че това няма значение, защото председателят на комисията определя дневния ред.

Във въпросната комисия участват още главният секретар на МВР и шефът на ДАНС. Лазаров отхвърли думите на държавния глава Румен Радев, че охраната на Доган и Пеевски зависи от изпълнителната власт и от премиера Бойко Борисов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране