18.06.2019 | 21:09
Президентът се възмути от манипулации на „24 часа“
Румен Радев препоръча да не му вменяват отговорност за неудачите в транспортната инфраструктура

Навръх рождения си ден президентът Румен Радев публично се възмути от злепоставящи го неверни медийни заглавия. Повод за позицията му са поредица материали в „24 часа“, в които вестникът му вменява отговорност за проблемите с българските магистрали. Радев отново припомни, че със сезирането на Конституционния съд за изменения в Закона за държавната собственост не атакува инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от конституцията.

„Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на други институции и да легитимира опити за дискредитиране на държавния глава с неверни и гръмки заглавия. Такива заглавия разкриват в най-добрия случай неинформираност, а в най-лошия – преднамерено злепоставяне“, подчертават от прессекретариата на президента.

„Отговорност за неудачите в развитието на транспортната инфраструктура в България носи не президентската, а други институции. Обратното означава пълна подмяна на конституцията и законите и бягство от отговорност“, гласи позицията на Радев. Той се възмущава от манипулативните внушения, които го свързват с тапи на околовръстното на София и незавършената АМ „Хемус“. Подобни публикации може и да са канонично съпричастни с думите на управляващите, но целенасочено дезинформират гражданите, подчертава Радев. Той критикува и коментар, озаглавен „По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение“, който според него е неадекватна, дори цинична спекулация с болката на хората по този сериозен въпрос. Това не е проблем, породен от конституционните правомощия на президента, а проблем, съществуващ и нерешен от много години, подчертава Радев.

В позицията никъде не се споменава „24 часа“, но става ясно, че критиката е към него. Радев отправя и препоръка ако редакцията иска да е в услуга на обществото, да отправи въпроси към управляващите за съдържанието на предлаганото и приеманото от тях законодателство, което неведнъж е било в ущърб на интересите на гражданите. Би могла да се осмели да отиде и по-далеч и да запита за изразходените до момента публични средства за инфраструктура и дали тя съответства на качеството, добавя той.

Радев изрично обясни причините за наложеното вето по Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд. „Не касаят магистрали, скоростни пътища, пристанища, газопроводи и т.н., т.е националните обекти. За тях отдавна си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и те изобщо не попадат в това вето. Крайно време е управляващите да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение“, подчерта преди дни президентът. Той уточни, че промените в закона дават неограничени и безконтролни възможности без никакви критерии правителството да определя за „обект от национално значение“ каквото си поиска.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране