11.12.2019 | 23:33
Президентът ще внесе проект за промяна на конституцията
Цялата идея за създаване на фигурата на независимия прокурор, който да има една задача - да разследва главния прокурор, е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове

Президентът Румен Радев обяви в сряда, че ще се възползва от правото си да внесе проект за промени в конституцията след провеждането на широки дебати за съдебна реформа. Пред бТВ той говори за нуждата от дълбоки институционални промени и еволюция на политическата култура в страната, цитирайки последната позицията на Венецианската комисия. Румен Радев като цяло иронизира и идеите на правителството за създаване на “независим прокурор”, който да разследва главния прокурор.

“Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десет години, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов изведнъж решава да даде своето и то в типичния си стил: за 20 минути”, каза държавният глава.

Той допълни, че цялата идея за създаване на фигурата на независимия прокурор, който да има една задача – да разследва главния прокурор, е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове. Причината е, че поправките в закона бяха внесени от правителството в парламента без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, въпреки съмненията, че противоречат на конституцията.

“Въвежда се нова мощна фигура (на независимия прокурор – б.р.), в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията. Тя се избира от Прокурорската колегия на ВСС. Така Прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор, ще избира неговия надзорник… Ако този независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. Проблемът е много дълбок и той няма да се реши с този законопроект”, каза държавният глава в коментар за последната иницатива на правителството за съдебна реформа.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в президентските консултации за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение.

“И в ГЕРБ има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям”, отбеляза Румен Радев. И допълни: “Венецианската комисия иска институционални промени и еволюция на политическата култура. Опасявам се, че това е непосилна задача в един презрял период в управлението на ГЕРБ”.

Преди седмици премиерът Бойко Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да участва в консултации при президента за съдебна реформа. Аргументът на премиера гласеше, че Радев първо трябва да си направи партия и да влезе в парламента, за да променя законите.

“Защо да правя партия? Може би г-н Борисов не е стигнал до чл. 154 от конституцията, където се казва, че президентът има инициатива да внася промени в само един закон и това е конституцията. И аз ще се възползвам”, каза Радев.

Той говори за идеите си за допълнително конституционно овластяване на гражданите чрез въвеждане на индивидуална конституционна жалба. Тя би дала възможност на българите да се обръщат директно към Конституционния съд. По думите му, живеем във времена, в които “разделението на властите се изпразва от съдържание и се приемат лобистки закони”. Той напомни за непрозрачното изразходване на милиарди за строителството на магистрала “Хемус”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране