06.11.2019 | 10:41
Прокуратурата е пренебрегнала десетки документи за Пеевски в делото „КТБ“ (видео)
Инициалите "Д.П."от делото "КТБ". Липсващите документи
Снимка: Капитал

В делото за фалита на КТБ има десетки документи, които свързват депутата от ДПС Делян Пеевски със затворената банка, съобщи в сряда Фондация „Антикорупционен фонд“. Става дума за документи, различни от кредитите, отпуснати на официалните медии, собственост на семейството на депутата. Те не са били разследвани от прокуратурата.

В сряда фондацията разпространи втора част от своето видеоразследване, чийто автор е Николай Стайков. Вторият епизод е озаглавен „Инициалите Д.П.“ и е достъпен онлайн.

Стайков е попаднал на писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на „фирмите на семейството“, „фирмите на фамилията“ или „фирмите на ДП“. Това е списък от над 20 фирми, които са получавали атрактивни обществени поръчки и които са били наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката.

Прави впечатление, че по време на досъдебното производство действията на прокуратурата са били насочени само към първото ниво кредитополучатели. Почти не са проверявани и действителните бенефициенти на отпуснатите пари, казват от фондацията.

Корпоративна търговска банка, която беше четвъртата банка в страната по размер на активите, фалира на 6 ноември 2014 г. Делото беше поверено на Иван Гешев, който неотдавна беше избран за главен прокурор.

Въпреки твърденията на наблюдаващия прокурор Иван Гешев, че в разследваната от прокуратурата схема на кредитиране – определена като престъпна – няма никакви документи, които да свързват депутата Пеевски и негови фирми с КТБ, документите по делото показват друго, казва Николай Стайков.

„Разследването ни повдига редица сериозни въпроси: за работата на прокуратурата, за банковата система, за връзки между политици, висши чиновници и представители на крупния бизнес,“ казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране