29.08.2020 | 12:43
Прокуратурата: изслушването в ЕП е по предложение на Гешев
Според евродепутата Радан Кънев, това ввърдение е скандална лъжа

Прокуратурата обяви, че изслушването в Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към Европейския парламент е била “по предложение на главния прокурор Иван Гешев”.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск“, се казва в прессъобщение на държавното обвинение.

Самият Иван Гешев обаче не се включи в заседанието, а отиде в Дупница, като поводът бе провеждащата се специализирана полицейска операция по издирването на Янек Миланов.

В съобщението се казва също, че акценти  по време на срещата са били усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор. Не се споменава обаче какви въпроси са отправили от Европарламента към представителите на българските власти.

По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, заявила зам.-главният прокурор Красимира Филипова, отново според съобщението на обвинението.

Своя позиция за заседанието засега не са публикували нито Министерството на правосъдието, нито Министерството на външните работи.

Евродепутатът Радан Кънев реагира на прокурорския прочит за закритото заседание на подкомисията за мониторинг на върховенството на закона.  “Твърдението на г-н Гешев, че той е организирал изслушването в Европейския парламент пред подкомисията за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по правосъдие и граждански права, е пряка и скандална лъжа”, написа той във “Фейсбук”.

Кънев държи да уточни още: “Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин’т Велд, председател на подкомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране