07.06.2019 | 13:30
Прокуратурата нареди на в. „Телеграф“ да си смени името
Изданието на ДПС определя нареждането като "мракобесна атака на прокуратурата"

Прокуратурата нареди на всекидневника „Телеграф“ да смени името си, защото препраща към това на популярния британски вестник The Telegraph.

За това съобщи самият „Телеграф“ с голямо заглавие на днешната си първа страница.

От публикацията става ясно, че Софийската районна прокуратура е разпоредила на Патентното ведомство да заличи търговската марка „Телеграф“. Като мотив се посочва, че името противоречи на чл. 11, ал. 1 от Закона за марките и географските означения, тъй като „The Telegraph е наименование на световноизвестен английски вестник с дългогодишна популярност и в Р България и регистрирането на марката е за същия вид стока (услуга), което води и до заблуда на потребителите и в Р България, че има нещо общо между двете информационни издания“. Изброен е и още един мотив: „…отделно от това марката няма отличителен характер, доколкото означава дума, която е наименование на вид информационна машина – устройство за бързо предаване и приемане на съобщения от разстояние чрез електрически сигнали“.

„Телеграф“ определя нареждането като „мракобесна атака на прокуратурата“.

Вестникът съобщава, че постановлението (от дата 27 май 2019 г.) пристигнало, след като главният редактор Васил Захариев сезирал МВР „за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.bg, в който се публикуват статии на български език, нямащи нищо общо с редакционната политика на вестника.“ Вместо отговор по този сигнал, редакцията получила прокурорското постановление за смяна на марката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране