13.08.2020 | 11:01
Прокуратурата обяви морския сарай на Доган за незаконен
Проверката е открила нарушения и в местността Буджака, както и в Обзор

Лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“ е незаконна. Това излиза от съобщението на прокуратурата за приключилата проверка на обекта.

При проверката на изградените строежи и обекти  на нос „Чукалята“  в парк „Росенец“ е установено, че за строежите „Двуетажна масивна сграда“, три бунгала, „Триетажна масивна сграда“, „Оранжерия – 500 м2“, „Двуетажна сграда“ на място не са представени строителни книжа. И в община Бургас също няма одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.

За „Преместваем  обект – охрана“ не е  издадено разрешение за поставяне от община Бургас.

Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието, обяви прокуратурата, която покрай скандала в Росенец се изведнъж се активизира и разпореди проверка на министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и транспорта, както и на началника на строителния контрол.При проверка в парк „Росенец“ е констатирана крайбрежна плажна ивица, която няма статут на морски плаж. До нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е, че за поземлен имот по кадастралната карта на Бургас, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост, пише още в съобщението на прокуратурата.

За пристана за яхти няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик – кейова стена.

Министър Росен Желязков е докладвал на прокуратурата, че пристанището не е в регистъра по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. Не е издавано удостоверение за експлоатационна годност за специализиран пристанищен обект „Пристан за яхти и лодки – Отманли“.

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на Върховната касационна прокуратура.

Във връзка с установеното строителство по отношение на пристан за яхти и лодки и липсата на разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти, както и това, че строежът е III категория, е изпратено писмо до началника на ДНСК да упражни правомощията си, като предприеме конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и уведоми Върховната административна прокуратура за това и изпрати копия от актовете, се казва още в съобщението.

По Закона за устройството на територията кметът има право да спира строежи, както и да разпорежда премахването на незаконни обекти.

Прокуратурата съобщи и за проверка на жилищна сграда в местността Буджака, край Созопол, която е собственост на физическо лице. При нея са констатирани пропуски и нарушения по отношение на издадените строителни книжа и изпълненото строителство. „Сградата е напълно завършена и към момента на проверката се ползва. В южната част на имота е изграден открит басейн. Имотът е заграден от изток, север и частично от запад с плътна масивна ограда с височина около 2 м. Не е установено, дали фотоволтаичната централа е изпълнена. Конкретно не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация. Прокуратурата обяснява, че в нарушение на действащия Подробен устройствен план е издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване, а същият строеж е ситуиран в два имота и се касае за една сграда, която е функционално свързана, а не за две отделни сгради, разположени в два имота, което противоречи на действащия план към момента на издаване на разрешение за строеж.

Данните от проверката в Обзор сочат, че за жилищна сграда за курортно ползване в града няма данни за извършено обследване на съществуващите стоманобетонови пилоти за укрепване на ската. Няма представени актове и протоколи, съставени по време на строителство, удостоверяващи извършените строително-монтажни работи и законността на стоманобетоновите пилоти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране