23.10.2019 | 19:22
Прокуратурата обяви за фалшив сигнала срещу Гешев за недекларираните пари в чужбина
Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор?

С официално съобщение прокуратурата обяви за фалшиви факсимилетата на документи за Иван Гешев, публикувани в сайта “Актуално” в навечерието на избора му за главен прокурор. Държавното обвинение казва, че няма писмо от заместник – главният прокурор Борислав Сарафов, с което се иска проверка сметки за милиони швейцарски франкове от ДАНС. Няма и отговор от финансовото разузнаване в ДАНС, което установява, че Гешев е управлявал такива сметки през мобилния си телефон.

“Документите” са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за утре изслушване на кандидата за главен прокурор”, се казва в съобщението на прокуратурата.

Сайтът “Актуално” разпространи като факсимилета ксерокопия на “документи”, свързани с подозрение за пране на пари, от страна на единствения кандидат главен прокурор. Медията твърди, че те са получени на редакционния мейл на сайта.

Медията съобщава, че “документите” са два – подписани от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и от директора на финансовото разузнаване в ДАНС Евгени Евгениев.

Първият “документ”, подписан от Сарафов, е от 12 октомври, 2015 година. С него от ДАНС се иска проверка на данни, че Гешев има сметка на стойност 3 745 586,74 швейцарски франка в банка Julius Bar Group AG (“Юлиус Бер Груп”), в кантона Цуг. От факсимилето на “Актуално” се разбира, че Сарафов изрично уточнява на ДАНС, че сметката е анонимна – ясен е бил само номерът ѝ.

Вторият “документ”, публикуван от “Актуално”, съдържа отговора от ДАНС, за който се твърди, че е подписан от тогавашния шеф на финансовото разузнаване Евгени Евгениев. От факсимилето се разбира, че ДАНС потвърждава, че Гешев има “безименни и номерирани банкови сметки” не само в Швейцария, но и в Монако, пише “Актуално”, позовавайки се на факсимилета.

Факсимилето твърди, че Иван Гешев е имал връзка с банковите сметки чрез мобилния си телефон, откъдето са нареждани транзакции. Към 27 октомври 2015 година в тези сметки имало натрупан оборот за 4 247 578,75 швейцарски франка.

Информацията за това, че документите са фалшиви изтече първо в “24 часа”. Сайтът на изданието съобщи в аванс за подготвяното прессъобщение на прокуратурата, но явно официалните фигури в държавното обвинение не са открити, защото източникът на информацията е от ДАНС, при това е анонимен.

Любопитно е съобщението на “24 часа” как в ДАНС са забелязали, че подписът на Борислав Сарафов във факсимилето бил фалшифициран при положение, че той не се вижда.

Прессъобщението на прокуратурата не се ограничава до публикуваните в “Актуално” факсимилета. Още през месец май главният прокурор Сотир Цацаров бил искал от ДАНС доклад за лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани имущество в чужбина.

ДАНС е отговорила, че общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и дялове във фирми.

Прокурори са извършили проверка и са установили, че общо 27 съдии, прокурори и следователи също не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина.

След това Цацаров е разпоредил на всички тези 38 души да бъде извършена данъчна проверка, но това все още не се е случило.

“Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество”, обявява прокуратурата..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране