28.01.2020 | 18:00
Прокуратурата пусна СРС-та срещу президента (аудио)
Обвинението рови дали държавният глава е осуетил проверка от КПКОНПИ

Досъдебното производство, касаещо президента Румен Радев, съдържа данни, че проверката на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) от м.г. на неговата съпруга Десислава Радева, е била осуетена поради укриване на документи. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, след като Радев призова главния прокурор Иван Гешев да обяви мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд във връзка с имунитета на президента. По-рано днес Гешев обяви пред журналисти, че му е „изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори, които са видели в него данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на конституцията“.

Прокуратурата пусна и постановлението за спиране на въпросното конкретно разследване, в което са разказани и част от събраните чрез специални разузнавателни средства, включително подслушване на телефонни разговори, данни.

Наказателното производство е образувано преди седмица и се води от специализираната прокуратура, се посочва в съобщението на ВКП. По него са използвани дори специални разузнавателни средства (СРС) от ДАНС спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц. Ст. „При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, уточняват от прокуратурата.

Става ясно още, че са били прослушани телефонни разговори, които са „по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д. Р“. „Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи“, посочват от държавното обвинение. Към съобщението са приложени и записи на въпросните разговори.

Чуйте записите ТУК

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране