01.06.2020 | 12:29
Прокуратурата ще рови в банкови сметки по списъка “Бобоков”
Държавното обвинение ще разпитва хората, чиито имена са в хвърчащия лист

Прокуратурата ще използва хвърчащия списък, открит в дома на бизнесмена Атанас Бобоков, за да поиска достъп до банкови сметки и да разпитва посочени в него хора. Това стана ясно от участие на зам.шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев в сутрешния блок на БНТ. “Ще извършим редица действия по разследване, свързани с разкриване на банкови тайни не само в страната, но най-вече в чужбина, за да изясним дали действително посочените суми са имали движение в страната и в чужбина”, обяви Кънев. Той допълни, че част от хората в списъка ще бъдат разпитани. Кънев намекна, че прокуратурата има различна версия за списъка от тази на Атанас Бобоков, но не може да ги разкрие без разрешение от наблюдаващите прокурори.

Вчера в съда Атанас Бобоков каза, че лично е съставил списъка, като си е водил записки от книгата на Григор Лилов за най-богатите българи. Преди ден премиерът Бойко Борисов отказа коментар с аргумента, че всеки, включително и той, може да си направи такъв списък и да кара хората да коментират. “То сега всеки бизнесмен може да си напише списък и да си го сложи в касата. И аз мога да кажа – за кмета на Поморие – 1000 лв., за Горанов – 2000, за Нанков – 3000. Аз не искам да коментирам, задържаният да каже какъв е този списък”, каза Борисов.

Изявленията на Кънев обясняват защо прокуратурата побърза да публикува списъка. В събота държавното обвинение обяви, че от апартамента на Атанас Бобоков е иззета “цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу имената на всеки от тях на ръка са записани големи суми пари – 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева”. По-късно от прокуратурата разпространиха фотокопие на гърба на въпросната снимка. И до момента обаче държавното обвинение отказва да покаже самата снимка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране